Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası Dijital Para İçin Halk Desteğini Önemsiyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ülkedeki dijital para çalışmalarıyla alakalı yeni bir açıklamada bulundu. Merkez bankası, “Japonya’da dijital para biriminin kullanılmaya başlaması halk desteğine bağlı olacak” dedi.

Japonya’nın gelecek yıl dijital para birimi üzerinde fizibilite çalışmalarına başlayacağı biliniyor. Milli para projesiyle alakalı Japonya Merkez Bankası’nda yetkili bir isim tarafından sıcak bir açıklama geldi. Açıklamayı merkez bankasının ödeme sistemi departmanı başkanı ve olası bir dijital yeni araştırmaktan sorumlu kişi Kazushige Kamiyama yaptı. Çalışmalardan henüz bir sonuç elde edilmediğini belirten Kamiyama, nihayetinde Japon halkından yeterli bir anlayış kazanmadan ilerlemenin bir yolu olmadığını belirtti.

Kamiyama, bu açıklamalara ek olarak merkez bankasının dijital paralar ile nasıl bir politika izlemek istediğine dair de ipuçları verdi. Buna göre Japonya Merkez Bankası, dijital paraları deflasyonu sona erdirmek için kullanmayı planlamıyor. Bunun yerine dijital paralar, daha çok Japonya’nın ödeme sistemlerindeki verimliliği artırmak için kullanılacak. Bloomberg’e konuşan Kamiyama, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Banknotlar ve dijital para birimleri bir arada var olacaktır. Ayrıca dijital para birimlerine negatif oranları derinleştirme gücü de vermeyeceğiz.”

Kamiyama’nın açıklamalarından olası bir dijital para birimi uygulamasının bir para politikasından ziyade ödeme şekillerine gelebilecek bir yeni bir alternatif olacağı çıkarımı yapılabilir.

Son durum ne?

Japonya hükümetinden ülkedeki dijital para planına dair açıklamalar bu ay başında geldi. Açıklananlara göre dijital para birimi için fizibilite çalışmalarına Nisan 2021’de start verilecek. Konuya dair açıklamalarında Japon hükümet sözcüsünün Çin’in dijital yuan çalışmalarına da yer vermesi, Çin’in Japonya’yı etkilemiş olabileceği senaryolarını akla getirmişti.

Japonya, bu ay içerisinde bir CBDC raporu da yayımladı. Rapora göre gelişen teknoloji ve dijitalin yükselişi, dijital merkez bankası para birimine yönelik ilgiyi önemli ölçüde artırdı. 2021 yılında ilk testlere başlayacak olan Japonya’nın 2022’de ise testlerde ikinci aşamaya geçmesi planlanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!