Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Milli Dijital Para Projesi İçin Böyle Bir Limit Getirebilir

Japonya Merkez Bankası (BoJ), dijital merkez bankası para birimlerine limit koyabileceğini açıkladı. BoJ, koyulması düşünülen limitle birlikte istenmeyen para çıkışlarının önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Reuters haber ajansında paylaşılan habere göre, üst düzey BoJ yetkilisi olan Kazushige Kamiyama, Japonya dijital merkez bankası para projesine limit getirmeyi düşündüklerini söyledi. Bu limitle birlikte banka hesapları arasındaki istenmeyen faaliyetlerin engellenmesini planladıklarını aktaran Kamiyama, söz konusu limitin kesinliğinin olmadığının altını çizerek şunları söyledi:

“Bu sadece bir seçenek. Kesinlikle limit koyacağımızı söyleyemeyiz, çünkü CBDC deneylerinin sonucuna bağlı olarak kararımız değişebilir.”

Japonya Merkez Bankası CBDC Çalışmalarına Devam Edecek

Japonya da son zamanlarda küresel çapta dijital merkez bankası parası çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte 2021 yılında CBDC denemelerine başlayacağını açıklamıştı. Japonya hükümet sözcüsü Katsunobu Kato, dijital merkez bankası parası fizibilite çalışmalarının Nisan 2021’de başlayacağını söyledi. BoJ yetkilisi Kazushige Kamiyama da 2021 yılında başlayacak olan CBDC denemelerinin Mart 2022’de ikinci aşamaya geçmesini umduğunu söyledi. Japonya’nın milli dijital merkez bankası parası projesi için henüz bir zaman çizelgesi bulunmadığı da paylaşıldı.

Japonya Merkez Bankası, 9 Ekim 2020 tarihinde CBDC raporu yayınladı. Rapora göre, hem yurt içinde hem de yurt dışında teknolojinin hızla gelişmesi ve dijitalleşmenin yükselmesi, dijital merkez bankası para birimine yönelik talebin de artmasına yol açtı. Halihazırda CBDC planı olduğunu vurgulayan BoJ, konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini altını çiziyor. Banka, raporda CBDC’den beklenen işlev ve rolleri de şu şekilde özetliyor:

  • Nakit ile birlikte yeni bir ödeme aracı olması
  • Özel ödeme yöntemlerini desteklemesi
  • Dijital topluma uygun ödeme sistemlerini geliştirmede fayda sağlaması
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!