Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Bitcoin Dalgası Tekrar Yükseliyor

Kongre Toplantıları

Bu hafta Bitcoin‘in fiyatı için oldukça önemli çünkü Çin’de gerçekleşecek olan Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi Bitcoin’in kaderini değiştirebilir.

Bu seçimler muhafazakar kanat ile ilerici kanat arasında güç dengelerini değiştirebilecek etkiye sahip. Bitcoin ise bütün bu olayların ortasında önemli bir piyon olarak kullanılıyor.

Siyasi Hesaplaşma

Bu seçimler her 5 yılda bir partinin en üst devlet adamlarının seçilmesi için yapılıyor. Aynı zamanda bu toplantı, taraflar arasındaki politik bir müsabaka gibi işliyor. Muhafazakar taraf; eski sistemi korumak, merkezi planlamayı ve devlet mülkiyetini devam ettirmek, kilit endüstrileri (bankalar dahil) kontrol etmek gibi hedefler belirlerken ilerici taraf hükümetin ekonomiye ve mülkiyete olan etkisinin azaltılmasını savunuyor.

“Bitcoin, ilerici grubun yeni orak ve çekici olmuşken bu durum muhafazakar gelenekçilerin hiç hoşuna gitmedi. Çoğu insana göre Bitcoin’in ilk başta yasaklanması gelenekçilerin güç gösterisiydi”

Geçmişte de buna benzer bir çekişme yaşanmıştı. 2011’de yapılan 18. Kongrenin sonucunda Çinli Şirketler hisselerini ABD borsalarında -ters merger ile- listeleme hakkı kazandı.

Daha sonra Çin internet şirketlerinin hisse değerlerinin düşmesiyle bunun başarısız bir hamle olduğuna kanaat getirildi.

18 Ekim’de başlayacak olan kongre toplantıları Bitcoin fiyatında büyük dalgalanmalara sebebiyet verebilir.  Kripto paraların tamamen yasaklanması mümkün olduğu gibi düzenleyici yasaların kaldırılması da ihtimaller dahilinde.

Sert Düşüş

Çin önce ICO‘ları daha sonra kripto para borsalarını yasaklayınca Bitcoin fiyatında ciddi bir düşüş olmuştu. Bu kararlar 5100$ da dolaşan fiyatları 3100$’a savurmuştu.  Ama Bitcoin fiyatı toparlandı ve eski rekorunu da geride bıraktı. Yasaklamaların geçici olduğu söylentileri yayılsa da eğer muhafazakarlar galip gelirse öncekinden daha şiddetli dalgalanmalar yaşanabilir.


Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment