Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Blockchain Girişimlerine Ciddi Teşvikler Verilecek

Çin’in doğusunda yer alan Hangzhou şehrindeki Blockchain Endüstri Merkezi, bu alanda iş yapmak isteyen girişimlere milyonlarca dolarlık destek verileceğini açıkladı.

Yeni politika gereği Silikon Vadisi gibi bir yapılanma olmak isteyen merkezin; gerek yetenekli kişilere, gerekse de girişimlere ciddi para desteği ve avantajlı opsiyonlar sunduğu belirtilirken, örneğin yüksek derecede bilgili Blockchain uzmanlarına yıllık ortalama 490 bin dolarlık bir maaş verilmesi dahi konuşuluyor.

Girişimler de bu yeni projeden nasibini alacak. Buna göre, girişimini bu merkezde hayata geçirmek isteyen kişilere; yaklaşık 230 bin dolar kira yardımı ve 1 milyon dolara varan araştırma yardımı yapılacak. Aynı zamanda daha ileri seviye kripto para girişimleri için ise bu kira ve barınma yardımı 480 bin dolarlara kadar çıkabilecek ve bu şirketler de 1 milyon dolara yakın yardımlar almaya hak kazanabilecek.

Daha önce de belirtildiği gibi, yaklaşık 1.6 milyar dolarlık bir kaynak, Çin Hükümeti tarafından Blockchain araştırma geliştirmesi için ayrılmış ve bu rakamın tamamı da, Nisan ayında hizmete giren merkezde yer alan veya alacak olan firmalar için hazırlanmıştı. Aynı zamanda yine şehirde bir Blockchain araştırma enstitüsü kurularak Blockchain’in akademik anlamdaki gelişimi için de çalışmalar yapılacak.

Bu fonlardan ve desteklerden yararlanabilmek için hangi spesifik kriterlerin karşılanması gerektiği ya da böyle bir kriter olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Başvuru koşulları ve firma özelliklerinin açıklanıp açıklanmayacağı ise merak konusu.

Çin Hükümeti her ne kadar kripto para ticaretine karşı çok sert yaptırımlar yapıp dönem dönem piyasayı bu yönde geriye itse de, Blockchain konusunda yaptıkları ile son birkaç ayda büyük alkış toplamayı başarmış durumda. Mart ayında uluslar arası bir Blockchin araştırma merkezi kurmak için kolları sıvayan Çin hükümeti, Şubat ayında da Çin Merkez Bankası aracılığı ile Blockchain teknoloji sistemleri ile ilgili bir ölçeklenebilme çalışmasının patenti için başvuru yapmıştı.

Bu yıl başında ise Çin merkezli JD.Com yaptığı açıklama ile Blockchain ile ilgili 4 girişime destek verileceğini duyurmuştu. Yine geçtiğimiz ay Shenzen şehrindeki Blockchain girişimlerinin desteklenmesi için 79 milyon dolarlık bir kaynak ayrılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment