Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Enerji Sıkıntısı Başladı: Bitcoin Hashrate Sert Düştü

Bitcoin blok ödülü yarılanmasının üzerinden yaklaşık olarak 11 gün geçti ve Bitcoin hashrate’i hala ciddi anlamda düşüş yaşamakta. SHA256 hashrate’inin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 140 EH/s’den yaklaşık olarak 47 exahash geriye düştüğü görülüyor.

Çin’deki Madencileri Zor Günler Bekliyor

Bu da yaklaşık olarak %33 düşüş yaşandığını ortaya koymakta. Düşüşün tek sebebi ise Bitcoin Halving yüzünden madencilerin azalan gelirleri gibi gözükmüyor. Bunun yanı sıra Çin’in madencilik ile ünlü Sichuan bölgesinde de şu an ciddi bir enerji sıkıntısı ortaya çıktı. Bitcoin madenciliğinin kalbi olarak görülen bölgede yağmurların gecikmesi ve beklenen yağmurlu sezonun henüz başlamaması, hidroelektrik santrallerinin kapasitesini düşürüyor.

Iylian Teng’in aktardığı bilgilere göre Sichuan bölgesindeki sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıkması da ciddi anlamda zor günler yaşanmasına neden oluyor. Her yıl yağmurlu sezonun gelmesi ile beraber ucuzlayan elektrik fiyatlarının şu an sıcak havalar yüzünden ciddi anlamda yükseldiği ve enerji sıkıntısı çekildiği vurgulanıyor.

Yerel yetkililer elektrik enerjisine olan talebin %22 arttığını ve bunu karşılamakta güçlük çektiklerini belirtiyorlar. Eğer sıcaklıklar bir süre daha devam eder ve yağmurlu sezon beklenenden daha geç gelirse, Bitcoin madenciliğinde ciddi bir kriz kapıda olabilir. Düşen BTC hashrate ağın güvenliğinin de düştüğü anlamına geliyor ve bu oldukça tehlikeli.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment