Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’e Kripto Lisansı Mı Geliyor? CBRC Lisans Önerisinde Bulundu

Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu (CBRC) tarafından yayınlanan yeni bir ön rapor, yerel düzenleyicilerin kripto para ilişkili finansal faaliyetler için lisans çıkarmasını savunuyor.

CBRC’den araştırmacılar Li Wenhong ve Jiang Zeshen‘in beraber yazdıkları “Dağıtık Defter Hesapları, Blockchain ve Kripto Para Birimi Üzerine Geliştirme ve Düzenlemeler Çalışması” başlıklı makale, bu çarşamba günü yayınlandı.

Tamamıyla kripto para birimlerine ilişkin düzenleme çalışmalarına adanmış olan bu makale, ICO’lar ve kripto paralardan türetilmiş ticari faaliyetler hakkında çeşitli yargı kurumlarının verdiği düzenleyici hükümlerden örnekler sunuyor.

Makalenin bir bölümünde şöyle deniyor:

“Şu anda, dağıtık defter hesapları, blockchain, kripto para birimleri ve türevleri, ICO’lar ve borsa operasyonları ile ilgili herhangi bir sermaye işlemi, bir finansal hizmet olarak görülmelidir. Bu nedenle, bir lisansla birlikte yasal düzlemde çalışabilmesi için bu işlemlerin uygun bir çerçeveye dahil edilmesi gerekiyor.”

Makalede söylenenlerin düzenleyici kurumun görüşlerini tam olarak yansıtmadığı belirtilse de, söz konusu öneriler, Çinli düzenleyicilerin tıpkı Amerika’daki gibi kripto paralar için lisans çıkartması gerektiğini ilk defa savunduğu için önem kazanıyor.

Buna ek olarak, makale kripto para ile ilgili faaliyetlere göre tasarlanmış potansiyel bir yasal çerçevenin sadece ICO’lar ve ticaretle sınırlı olmaması gerektiğini öne sürüyor. Aksine, “dağıtık defter hesapları ile ilgili” tüm işlemlerin de bu kapsama alınmasını öneriyor.

Çoğu haber kaynağının da daha önce bildirdiği üzere, geçen yıl Çin Halk Bankası’nın (People’s Bank of China – PBoC), CBRC de dahil altı diğer düzenleyici kurumla birlikte giriştiği sert tedbir, ICO’lar arası ve resmi paradan kripto paraya ticaretin yasaklandığını, çünkü bu tarz aktivitelerin lisanssız finansal etkinlikler olduğunu belirtmişti. Öte yandan, o tarihten beri ilgili kurumlar kripto para faaliyetlerine neye göre ve nasıl lisans verip vermeyeceklerine dair bir yasa tasarısı oluşturmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment