Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Blockchain Çiftlik Bankı: 3.000 Kişi Dolandırıldı, Miktar 48 Milyon Dolar!

Blockchain’in finans, ekonomi ve toplumu bozduğu iddia ediliyor ancak bu teknoloji şu an için Çin sınırları dahilinde çok müsait bir dolandırıcılık imkanı oluşturuyor. Shenzhen polisi 3.000 kullanıcıdan yasa dışı şekilde 307 Milyon RMB (48.2 milyon dolar değerinde) kripto para toplayarak bu kişileri dolandırmakla ilgili olaylara karıştığı iddiasıyla altı şüpheliyi tutukladığını duyurdu.

Yerel polis departmanının topladığı bilgilere göre, Shenzhen Puyin Blockchain Group isimli şirket sadece Yunnan bölgesinde yetişen değerli ve yüksek kalite bir çay türü olan Pu’er tarafından desteklenen bir çeşit çay temelli token ile para toplamış.

İyi kalite bir Pu ‘Er çayı yaprak başına 20.000RMB (3.140 dolar) değere sahip. Şirket tokenin değerinin arkasında yatan varlığın değerini yansıttığını belirtti. Şirket Pu’er çayının değeri arttıkça kendi Puyin tokeninin değerinin de buna eş değer olarak arttığını ve yatırımcılar için cazip kar getirisi sunduğunu belirtti.

Şirket yatırımcıları çekebilme için popüler sosyal medya kanalları, yatırım forumları ve lüks otellerde yapılan tanıtım turlarında reklam yapabilmek için çok yüksek miktarlarda para harcamış. Şirket yetkilileri yatırımcılara ana şirketlerinin ilk dijital para arzı planlaması yapmakta olduğunu ve firmayı çok yakında ülke dışına genişletecekleri açıklamalarında bulunmuş.

Çin 2017 yılının Eylül ayında ilk dijital para arzlarını yasaklamış olsa da kendi tokenini piyasaya sürerek para toplama olayı merdiven altı yöntemlerle devam etmekteydi. Çoğu proje endüstride” özel satış” ismine sahip bir yöntem olan token satışlarını sadece belirli bir yatırımcı kitlesine yapmakta olup halka açık bir fon toplama yöntemi olan ICO’ya başvurmama kararı almıştı.

Shenzhen Puyin bu yöntemle kendi tokenlerini 3.000 yatırımcıya satmayı başarmış ve toplamda 307 milyon RMB (48.2 milyon dolar) toplamış. Şirket daha sonra yatırımcılardan toplanan parayı tekrar kendi tokenini almak için kullanmış ve token fiyatını manipüle etmiş. Bu yöntemle Puyin token fiyatı sadece aylar içerisinde 0.5RMB’den,10RMB birim fiyatına fırlamış.

Firma yeteri miktarda yatırımcıyı dolandırdıktan sonra şirketin kurucuları yatırımcıların parasını da alıp kayıplara karıştı. Polis kurucuların yatırımcılara söz verdikleri gibi Pu ‘Er çayına yatırmak yerine bütün paraları har vurup harman savurduklarını belirtti.

2017’nin Aralık ayında bazı yatırımcılar Puyin tokenlerini satamadıklarını bildirmişlerdi. Shenzhen Puyin yerel bir medya kanalına sözleşmedeki diğer taraf olan Hong Kong menşeli Ping Shan Tea Group Ltd.’nin ödeme yapma konusunda sıkıntılar çektiğini belirtmişti.

Ping Shan Tea şirketine olanlar 2000 yılında NASDAQ bünyesinde yaşanan Dot-com balonunu hatırlatmakta. Hong Kong bürosuna kayıtlı olan Ping Shan Tea 2017 Aralık ayında adını Blockchain Group Co., Ltd. olarak değiştirmiş. Şirketin hisseleri isim değişikliği sonrası tavan yapmıştı. Ancak 10 Mayıs tarihinde yapılan son işletme sermayesi (10+2)sonrası şirket borcunu ödeyememiş ve şirket varlıkları nakte çevrilmeye başlanmıştı.

Polis halka yaptığı açıklamada yatırım yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

”Herkesin dilinde olan blockchain olayına hemen kanmayın. Yüksek getiriler genellikle suçlular tarafından sunulan yüksek getirilerin ürünüdür.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment