Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Circle’dan Büyük Adım: Dolara Endeksli Koin Yolda!

Bloomberg’in 15 Mayıs tarihli haberine göre, kripto para ürünleri geliştiricisi Boston merkezli Circle Internet Financial Ltd., madencilik donanımı üreticisi Bitmain tarafından yönetilen fon toplama etkinliğinde 110 milyon dolar miktarına ulaştı ve etkinliği noktaladı.  İki şirket şuan için ABD doları tarafından desteklenen bir token üretme projesinde ortak konumunda.

Bu yatırım Circle’ın değerini neredeyse 3 milyar dolar miktarına çıkarttı ki bu miktar şirketin 2016 yılındaki değerinin neredeyse 6 katı daha fazla. Bitmain ve Circle arasındaki ”stabil token” veya itibari para destekli token üretme konusundaki ortaklığın amacı kripto paraların doğasında bulunan kararsızlığın önüne geçebilmek ve buna çözüm oluşturmak. Projenin adı Circle USD Coin veya kısaca USDC ve söylenenlere göre koin Circle tarafından bu yaz içerisinde piyasaya sürülecek.

USDC Ethereum ağı kullanan bir ERC-20 tokeni olacak. Amerikan doları tarafından 1’e 1 oranında desteklenecek ve fiyat kararsızlığı unsurunu ortadan kaldırıp sunduğu bir çok kripto para avantajı sayesinde destekçilerden büyük alkış aldı. Circle CEO’su Jeremy Allaire Pazartesi günkü bir konferansta verdiği bir söyleşide tokenin daha geniş bir şeffaflık sağlayacağını da belirtmişti.

Jeremy Allaire:

”Bu itibari paranın küresel ölçüde internet hızında hareket edebildiği, daha az masrafa sahip ve daha yüksek güvenlik unsurlarını bünyesinde barındıran farklı bir versiyonu. Bu tokenler aracılığıyla dijital ödeme almak isteyen kurumlar ve kullanıcılar için itibari para işlemleri yerine kullanılacak küresel bir gelişme.”

7 milyon kullanıcıya sahip olan Cirle, USDC’yi Circle Pay ödeme uygulamasına ve bir kripto ‘tezgah üstü piyasası’ olan OTC ve likidite sağlayıcısı olan Circle Trade’e entegre etmeyi planlıyor. Şirket bunun yanı sıra USDC’yi kendi kripto para borsası olan Poloniex’de de listeleme düşüncesinde. Kurucu ortak Sean Neville Circle’ın henüz USDC işlemi yapan kullanıcılardan işlem ücreti alıp almayacağı konusunda bir karara varmadığını çünkü amacın sirkülasyonu arttırmak olduğunu belirtti.

USDC gibi itibari para teminatlı stabil koinler kullanması en kolay stabil koinlerden çünkü çoğunlukla borç senedi gibi işlev görürler. Her token eş değer miktardaki itibari para birimi ile eşleşir ve bu da merkezi bir korucuyu tarafından güvence altına alınır. Token sahipleri daha sonra itibari paranın sahip olduğu sabit değer üstünden koinlerinin ederini geri alabilirler.

Stabil koinler genel olarak hem itibari paraların fiyat kararlılığını barındırmak hem de merkeziyetsizlik ve güvenlik gibi kripto para birimlerinin sunduğu çekirdek değerleri kullanmayı hedefliyor. Gerçek anlamda merkeziyetsiz stabil koinlerin işe yaraması için herhangi bir manipülasyona maruz kalabilecek üçüncü parti kurumlara dayanmadan stabil koin ve onun dayandırıldığı varlık arasındaki değişim oranını koruyabilecek güvenilir bir sisteme gerek duyulmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment