Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Devlerinden JD.com Akıllı Şehir Oluşumunda Blockchain’e Güveniyor

Çin merkezli e-ticaret devi JD.com‘un JD Finance adlı birimi, şirketin Nanjing’deki genel merkezinde yeni bir enstitü oluşturdu: Akıllı Şehir Araştırma Enstitüsü.

Çin merkezli e-ticaret şirketlerinden olan Jingdong Group (JD.com) e-ticaret, lojistik ve finans gibi alanlarla yeni yeni ortaya çıkmış teknolojileri bir araya getirmeyi hedefleyen bir şirket. JD.com, oluşturduğu bu yeni enstitüyle birlikte Yapay Zeka, Big Data ve Blockchain gibi teknolojilerden faydalanarak bir akıllı şehir oluşturmak istiyor.

Şirketin Nanjing’deki genel merkezinin tüm “Doğu Çin bölgesini” etkilemesi bekleniyor. Şirketin başlıca hedefleri arasında sektördeki çeşitli işlemlerin maliyetini düşürmek ve verimliliğini arttırmak bulunuyor. JD.com’un öncelikleri şu şekilde:

“Şehir çevreciliği, ulaşım, planlama, enerji tüketimi, ticaret, güvenlik, sağlık, kredi şehirler ve e-hükümet alanlarına gelişmiş çözümler getirmek.”

JD.com şu ana kadar Blockchain teknolojisinden çeşitli amaçlarla faydalandı. Şirket bu teknolojiyi lojistik, tedarik zinciri gibi alanlarda kullanmanın yanı sıra Blockchain tabanlı bir menkul kıymet oluşturmayı dahi düşündü.

JD.com Ağustos ayında yeni bir BaaS (Blockchain-as-a-service) platformu oluşturduğunu duyurdu. JD Blockchain Open Platform adlı bu yeni proje, şirketlere sıfırdan platform oluşturmaya gerek kalmadan Blockchain tabanlı projeler üretme imkanı sunuyor.

Sigorta, bankacılık, finansal hizmetler gibi alanlarda faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden olan Çin merkezli Ping An Insurance, geçtiğimiz ay akıllı şehirlerle ilgili yeni bir whitepaper yayınlamıştı. Şirketin yayınladığı whitepaperde hükümete akıllı şehir projelerinde yardımcı olabilecek tavsiyeler bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment