Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Parasındaki Bu Özellik Nakit Parayı Anımsatacak

Çin, dijital para kullanımını 2022’ye kadar ülke genelinde tamamen kullanıma sunmayı planlıyor. Test çalışmaları hızlandırılan Çin’in dijital parasındaki bir özellik ise tıpkı nakit para alışverişlerini anımsatacak.

Çin Merkez Bankası (PBoC) bağlı dijital para araştırma birimi başkanı Mu Changchun, dijital parayla alakalı birtakım açıklamalarda bulundu. Changchun, yaptığı açıklamalarda dijital para kullanımının nakit para kullanımına ne kadar benzeyeceğinden bahsetti. Buna göre, tıpkı kızılötesi teknolojisinde olduğu gibi iki cihazın birbirine yaklaştırılmasıyla kullanıcılar birbirine dijital para gönderebilecek.

Herkesin erişmesi isteniyor

Changchun, dijital para biriminin sadece Çin vatandaşları tarafından değil herkesçe erişilmesini istediklerini de belirtti. Projede bu ay büyük çaplı bir saha testi gerçekleştirilmişti. Shenzen kentinde yapılan testlerde kullanıcıların dijital para birimini kullanabilmek için Çin içerisinde kayıtlı bir mobil hatta ve banka cüzdanına sahip olmaları gerekiyordu.

Ancak Changchun, Çin Merkez Bankası’nın bu aşamayı bir yasal düzenleme ile daha da kolaylaştırmak istediğini söyledi. Buna göre PBoC, bu adımları bir zorunluluk olmaktan çıkarıp ülkedeki yabancıların da dijital para birimini kullanabilmelerinden yana. Projede oldukça ilerleme kaydedilse de bu tarz bir yeniliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz net değil.

Kripto para birimine benziyor ancak…

Bir dijital para birimi olan ve dijital yuan olarak da isimlendirilen bu proje dijital oluşu bakımından bir kripto para birimine oldukça benziyor. Ancak işlemlerde blockchain teknolojisi değil dijital imzalama yönteminin kullanılacağı biliniyor. Buna göre dijital yuanın piyasaya sürülmesi devlet bankası ve ticari bankaların kontrolü ile gözetimi altında gerçekleştirilecek.

Dijital yuanla birlikte kara para aklama ve terörizme olası bir fon aktarımının da önüne geçilebileceği düşünülüyor. Yapılan araştırmalar, pandemi ile birlikte insanların ödeme yaparken nakit para yerine dijital ödeme yöntemlerini daha çok tercih ettiklerini ortaya koydu. Dijital yuan projesi başarılı olursa ülkedeki nakit para kullanımının çok daha fazla düşüşe geçeceğine kesin gözüyle bakılabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!