Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Bitcoin Yatırımcısı ile Batılı Yatırımcı Arasındaki Farklar Ne?

Bitcoin fonu BixinWallet’tın yetkili isimlerinden Mustafa Yilham, Çinli ve Batılı Bitcoin yatırımcıları arasındaki sektörel farklılıklara değindi. 2020 yılında kendisinin ve ekibinin yaptığı gözlemler doğrultusunda saptamalarda bulunan Yilham, BTC için kurumsal yatırımcının önemini de vurguladı.

BixinWallet’tan Mustafa Yilham Twitter üzerinden paylaştığı gönderiler ile Çinli ve Batılı Bitcoin (BTC) yatırımcısı arasındaki farklara değindi. Yönetimi altında yaklaşık 7 bin BTC olan Bixin’in yetkili isimlerinden Mustafa Yilham, Bitcoin alanında giderek artan kurumsal yatırımcı ile fon yönetiminin de öneminin artacağını savunuyor.

Mustafa Yilham, geride kalan yılda ekibinin Çin ve dünya çapında 180’den fazla kripto para fonunu incelediğini söyleyerek; Çin ve Batı arasında oldukça ilginç farklar olduğunu belirtti.

Yönetici arka planları

Mustafa Yilham kendinin ve Bixin ekibinin gözlemlerinden yola çıkarak, Çinli ve Batılı Bitcoin yatırımcısı arasındaki bazı kesin farklardan söz etti. Yilham, konuştukları çoğu Çinli yöneticinin finans dışında bir alan olan yazılım mühendisliğinden geldiğini söyledi.

Buna karşılık diğer bölgelerde çoğu yöneticinin geleneksel finans arka planına sahip olduğunu ekledi. Yilham bu sebeple bölgesel olarak izlenen yatırım stratejilerinde de farklılıklar oluşmasının ilginç olduğunun altını çizdi.

Fon olarak BTC tercihi

Mustafa Yilham, Çin’de kripto para odaklı çoğu yatırım fonunun dayanak varlık olarak Bitcoin kullandığını söyledi. Bunu Batılı yatırım fonları ile kıyaslayan Yilham, oradaki fonların 2020’nin 2. çeyreğine kadar büyük ölçüde USD’yi tercih ettiklerini açıkladı.

Yilham; dayanak varlık olarak BTC’yi kullanan fonların sayısında bu yılın 2. çeyreğinden bu yana bir artış olduğunu aktardı. Yilham’ın değerlendirmelerine göre bu, Batılı yatırımcının artık Bitcoin’i çok daha açık bir şekilde benimsemeye başlamış olduğunun bir göstergesi.

Fon yönetimini ele alabilme 

Mustafa Yilham, Çin’deki hedge fonlarının bireysel yatırımcı açısından daha avantajlı olduğunu açıkladı. Onun açıklamalarına göre Çin’deki bir yatırımcı, herhangi bir kripto para fonuna yatırım yaptığında hem portföyündeki kripto paraların kontrolünü kendi başına sağlayabiliyor hem de kendisine göre özelleştirilmiş bir portföy hazırlatabiliyor.

Buna karşılık Batılı yatırımcıların bireysel hizmet alabilmelerinin Çin’dekine kıyasla daha zor olduğu aktarıldı. Yilham’a göre Batı’da yalnızca belli bir miktarın üstünde Bitcoin alan yatırımcılara bireysel hizmet sunuluyor.

Bitcoin fonu yönetimi konusunda farklı stratejiler

Yilham’ın aktardığına göre Çin’de çoğu BTC fonu yöneticisi arbitraj fonlarını kullanmayı tercih ediyor. Yilham diğer bölgelerde fon yöneticilerinin çoklu stratejiler deneme yoluna gittiklerini söyledi. Mustafa Yilham, ekibinin ve kendisinin Batılı yatırımcıların trend, opsiyon, istatiksel gibi birçok farklı stratejiler izlediklerine tanık olduklarını dile getirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!