Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Kripto Madencileri İkinci El GPU Satmaya Başladı

Çin’deki tesislerde kripto para üreten madenciler, merkezi hükümetin madenciliğe karşı getirdiği kısıtlamaların ardından kripto para üretmek için kullandıkları GPU’ları ikinci elden satışa çıkarmaya başladı.

The Block’tan Wolfie Zhao’nun aktarımına göre ülkede kripto para madenciliğine karşı sıkı önlemler alınmaya başladıktan sonra, ikinci el GPU sayısında artış yaşanmaya başladı.

Çin Devlet Konseyi, mayısın ikinci yarısında duyurduğu “önlemleri” detaylandırmamışsa da bu duyurunun ardından önce İç Moğolistan, ardından Xinjiang ve Sichuan gibi bölgelerdeki yerel yöneticiler madencilere, elektrik tedariğini kesmek gibi yaptırımlar uygulamaya başladı.

Bu yaptırımlar, yalnızca Bitcoin (BTC) değil Ethereum (ETH) madencilerinin de darbe almasına yol açtı. Bu darbenin yansımaları, Ethereum blockchainindeki hash oranının %20 oranında düşmesi ile kısıtlı değil.

İkinci el cihazlarda patlama yaşanıyor

  • Alibaba’ya bağlı olan Xianyu’da satışa çıkarılan ikinci el GPU sayısında son bir buçuk aydır artış var.

  • İlanların her birinde cihazların neden satıldığına dair açıklama bulunmasa da, fotoğraflarda cihazların rafların içinde arka arkaya dizildiği görülebiliyor.

  • Bir satıcı, tanesini 2.200-2.899 yuandan (yaklaşık 2.900-3.900 lira) satışa çıkardığı RTX 3060’ların birim fiyatını, ikinci el GPU arzı çoğalmaya başladıktan sonra 1.760 yuana (yaklaşık 2.400 lira) düşürdü. İlandaki fotoğrafta, kripto para madenciliği yapılan tesisi görmek mümkün. Satıcı, sadece “yüz yüze ödemeleri [ve] toptan alımları” kabul ediyor.

xianyu-rtx-3060-ikinci-el


  • Bir diğer satıcı, elindeki RTX 30 serisi cihazlar için reklam verip, fiyatları %50 düşürdüğünü belirtti. Alıcıların, cihazları Yarlung Tsangpo nehrine yakın bir enerji santralinden teslim alması gerekiyor.

rtx-30-ikinci-el-indirim


  • Bir diğer satıcı, 3060 model GPU’larla donatılmış bir dizi dizüstü bilgisayarı tanesi yaklaşık 9.200 liradan olmak üzere satışa çıkardı. Satıcıya fiyatın çok yüksek olduğuna ve 4.000 liraya kadar düşmesi gerektiğine dair yorumlar yapıldı.

3060-gpu-gaming-laptop

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!