Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Şirketler Bitcoin ile Ödeme Aldı: 27 Milyon Dolardan Fazla Yasa Dışı Ticaret!

Çinli uyuşturucu tacirleri Bitcoin (BTC) ve kripto paralar aracılığıyla ABD’ye milyonlarca dolarlık uyuşturucu hammaddesi ihracatı gerçekleştirdi.

Blockchain araştırma platformu Elliptic 23 Mayıs tarihinde yayınladığı araştırma raporunda, Çinli bazı hammadde üreticilerinin ABD’ye ihracatı yasak olan uyuşturucu hammaddelerinin satışında kripto para kullandıklarını tespit etti. Bağlantıya geçilen tacirlerin yaklaşık 27 milyon dolar değerinde ihracat yaptığı, ödemelerde ise BTC ve Tether (USDT) kullandıkları belirtildi.

Güçlü bir uyuşturucu veya ağrı kesici olan Fenatil isimli sentezin hammaddeleri için Çin uzun yıllar ABD’nin en büyük tedarikçilerinden olmuş olsa da daha sonrasında ihracatı yasaklandı. Ancak yasaklamanın ardından yasa dışı faaliyetlerde artış görüldü.

Elliptic araştırmacıları bir alıcı gibi Çinli üreticilerle temasa geçti. Üreticilerin satış konusunda herhangi bir endişe yaşamadığı hatta iletişime geçilen üreticilerden 17’sinin doğrudan Fenatil satmayı teklif ettiği belirtildi. Ayrıca bazı üreticilerin hammaddeleri yoğun olarak Meksika’ya sattığına dair verdiği bilgiler dikkat çekti.

İletişime geçilen her 10 üreticiden 9’unun kripto paralar ile ödemeyi kabul ettiğinin altı çizildi. Raporda verilen bilgilere göre kripto ödemelerde en sık tercih edilen para birimi Bitcoin olurken ikinci sırada USDT yer aldı. Ayrıca üreticilerin Çin dışında bulunan üç özel kripto para borsasında hesap kullandığı tespit edildi. Elliptic, bu borsaları bilgilendirerek 27 milyon dolardan fazla varlık bulunan cüzdanları söylediğini duyurdu.

Araştırmacıların izlediği cüzdanlarda, 27 milyon doların üzerinde ihracat yapıldığına dair bulgular saptandı. Bu düzeyde bir hammaddenin yaklaşık 54 milyar dolar değerinde Fenatil yapmaya yarayabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca cüzdanlardaki aktivite, geçtiğimiz yıla kıyasla %450 artış gösterdi.

Bugüne kadar kripto para kullanılarak ihraç edilen hammaddelerle üretilen Fenatil’in 8,6 milyar insanın aşırı dozdan ölmesine yetecek miktarda olduğunun altı çizildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!