Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Solana’dan Bir İlk: ChatGPT’yi Blockchain ile Buluşturdu!

Solana (SOL), Open AI tarafından geliştirilen yapay zeka (AI) motoru ChatGPT’yi blockchain’ine entegre ettiğini duyurdu.

Solana’nın arkasındaki vakıf olan Solana Foundation 23 Mayıs tarihinde yayınladığı basın duyurusunda, Solana blockchain’ine ChatGPT’nin entegre edildiğini bildirdi. Vakıf, bu entegrasyon ile Solana’nın alanında bir ilki gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Açık kaynak kodlu eklentinin indirilebileceği ve incelenebileceği belirtilirken eklentinin, token alım-satımı, transferler, işlemleri incelemek, genel hesap verilerini yorumlamak ve taban fiyata göre NFT koleksiyonları bulmak için kullanılabileceği aktarıldı.

Solana kurucu ortağı Anatoly Yakovenko, tüketici odaklı uygulamalar oluşturan her geliştiricinin, uygulamalarının bir AI modeli aracılığıyla nasıl etkileşime gireceğini düşünmesi gerektiğini çünkü bunun bilgisayarlara ne yapmaları gerektiğini söylemek için yeni bir paradigma olduğunu söyledi. Ayrıca yapay zekanın Solana’yı daha kullanışlı ve anlaşılır hale getireceği de Yakovenko’nun ifadeleri arasında yer aldı.

Ayrıca vakıf, blockchain ve yapay zeka ile ilgili çalışmalar yapan üniversite öğrencileri için üç haftalık bir hızlandırma programının yanı sıra yapay zeka ve Solana blockchain’i arasındaki olası kesişim senaryolarını araştıran geliştiriciler için açıkladığı 1 milyon dolarlık hibe fonunu 10 milyon dolara çıkardığını duyurdu. Hibe programına şimdiden 50 başvuru geldiği belirtildi.

Son zamanlarda Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) blockchainlerinde yüksek seyreden işlem ücretlerine karşı Solana blockchain’i kullanıcılarında artış yaşandığı belirtilmişti.

Coingecko verilerine göre son 30 gün içerisinde %8,4 değer kaybeden Solana, son 24 saat içerisinde %1,5 düşüş yaşayarak yazım itibariyle 19,50 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!