Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Yetkililer Para Çekim İşlemlerinin Aktif Edileceği Tarihi Duyurdu

Çin’in Henan eyaletinde faaliyet gösteren 5 bankanın müşterileri, uzun süredir mevduatlarına ulaşamamaları üzerine PBoC (Çin Merkez Bankası) Zengzhou şubesi önünde protesto gerçekleştirdiler. Protestoların üzerine yetkililer olaya el attı.

Çin’in kırsal eyaletlerinden olan Henan’ın Zengzhou kentinde vatandaşlar bölgesel bankalarda bulunan mevduatlarını 18 Nisan’dan beri çekemediklerini belirterek PBoC Zengzhou şubesinin önünde protesto gerçekleştirdiler.

3.000’den fazla protestocunun katıldığı iddia edilen protestoda vatandaşlar ‘Birikimlerimizi istiyoruz’ yazılı pankartlarla haklarını aradılar. Protesto sırasında müdahale etmek isteyen güvenlik güçleri ve protestocular arasında arbede çıktı. Polis birçok protestocunun gözaltına alındığını belirtti.

Müşterilerin 18 Nisan tarihinden beri bu problemden muzdarip olduğu belirtiliyor. 18 Nisan’da bankalarda bulunan milyonlarca dolarlık mevduat donduruldu ve bankalar, müşterilerine bunun sistemlerdeki bir yenilenmeden kaynaklandığını aktardı ancak müşteriler, o tarihten beri herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade ettiler.

Çin Bankacılık ve Sigortacılık Düzenleme Komisyonu ve Henan Mali Denetim ve Yönetim Bürosu yayınladıkları ortak bildiride, çekim işlemlerinin aşama aşama gerçekleştirileceğini ve 22 Temmuz’da başlayacak ilk aşamada 50 bin yuan (7.435 Amerikan doları) ve daha düşük bakiyeli hesapların çekim işlemlerinin yapılacağını belirtti.

Beş banka hakkında soruşturmayı yöneten Xuchang Kamu güvenliği Bürosu, dün yaptığı açıklamalarda, beş bankadan ikisinin çoğunluk hisselerinin bir suç çetesinin elinde olduğunu ve 2011’den bu yana bankaların yasadışı kredi ve fon transferleri için kullanıldığını bildirdi.

Bazı uzmanlara göre dondurulan mevduatların arkasında basit bir yolsuzluk ve dolandırıcılık faaliyetlerinden fazlası olabilir. Uzmanlar, 21 Aralık’ta patlak veren Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin yaşadığı borç krizi ve yakın zamanda borç ödemesini geciktirerek temerrüde düşen bir başka gayrimenkul şirketi Shimao göz önünde bulundurulunca Çinli emlak şirketlerinin borçlarının olası bir likidite krizini tetiklemiş olabileceğini düşünüyorlar. 

 

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!