Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CME Group Ethereum İşlemlerini Açtı: İşte İlk Bakış

CME Group yatırımcıları, 8 Şubat itibarıyla vadeli Ethereum (ETH) işlemi yapabiliyorlar. Borsadaki veriler, ilk birkaç saat içerisinde 80’den fazla sözleşmenin açıldığını gösteriyor.

Vadeli bitcoin işlemlerini Aralık 2017’de başlatan CME Group, birkaç yıl aradan sonra ethereum’u listelemeye başladı. Alım-satım işlemleri 8 Şubat’ta başlarken, şubat ayı kontratının açılış fiyatı 1.669 dolar oldu.

80’den fazla sözleşme alındı

CME Group’un listelediği sözleşmelerin tanesi 50 ether’a denk gelirken, bunların uzlaşması nakit üstünden yapılacak. Öğlen saatlerinde alınan veriler, birkaç saat içerisinde 86 sözleşmenin açıldığını gösteriyor. Tanesi 82.500 dolar (14:37) olan sözleşmeler için şimdilik, 7 milyon dolarlık hacim oluştu.

Sözleşmeler Bitstamp, Coinbase, Gemini, itBit ve Kraken’ın endeksleriyle değerlendiriliyor. CME Group’un açıklamasına göre sözleşmelere BlockFi, Galaxy, Genesis, CoinShares, NYDIG gibi isimler likidite sağlıyor.

ether-cme-group-sozlesme

Ether fiyatı bundan nasıl etkilenir?

Bitcoin, CME Group’ta listelendikten sonra değer kaybetmeye başladı. Yatırımcılar, ether’ın buna benzer bir süreçten geçip geçmeyeceğini merak ediyor. Messari’nin kurucularından Qiao Wang, bu soru işaretine şu sözlerle yanıt verdi:

“Erkenden bitcoin alan finans kurumları, şimdi haklı olarak ether’a yönelmeye başladı. Tabii çoktan yönelmediyse. Finansın geleceğini temsil etmesi, en çok kullanılan kripto ağı olması ve deflasyon odaklı bir yol izlemesi, Ether’ı cazip kılıyor. … Ether’ın, CME Group yüzünden üç yıllık bir ayı piyasasına gireceğini düşünenlere gülüyorum. Hayatlarının en kötü pozisyonunu alıyorlar.”

Three Arrows Capital CEO’su Su Zhu, CME Group haberine göre işlem yapan Ether yatırımcılarına şu mesajı verdi:

“Eğer CME’deki işlemler başlamadan önce ETH sattıysanız, merak etmeyin. Sattığınız ETH’ler artık çok daha emin ellerde.”

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, ether piyasasındaki bu gelişmeyi bitcoin örneğiyle yorumladı. Manukyan, Twitter hesabından paylaştığı bir grafikle şu yorumu yaptı:

ETH vadelileri başlamışken hatırlamakta fayda var; CME’de BTC vadelileri işlem görmeye başladığı günden bu yana net spekülatif pozisyonlar hep shortta kaldı. Ama özellikle 2020’deki artışın kurumsal hedge olma ihtimali yüksek.”

sant-manukyan-bitcoin-ether-cme-group
Şant Manukyan’ın paylaşımı

Vadeli işlem sözleşmeleri; bir varlığın ileri tarihte, belli bir fiyattan teslim edilmesini sağlar. Taraftar, teslimatı yerine getirmekle yükümlüdür.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!