Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Altcoin Fiyatlarını Nasıl Etkiliyor?

Kripto para borsası Coinbase, 43 milyonu aşkın kullanıcısı ve toplamda 455 milyar doların üzerindeki işlem hacmiyle en çok tercih edilen borsalardan birisi. Aralık ayında halka arz için SEC’e başvuruda bulunan Coinbase, bünyesinde 46 kripto para listeliyor. Borsa, bünyesine yeni bir altcoin kattığını duyurduğunda ise listelediği altcoin fiyat yükselişi görüyor. Peki Coinbase gerçekten altcoin fiyatlarını etkiliyor mu?

Kripto para analiz şirketi The Tie, Coinbase borsasının altcoin piyasasına olan etkisini inceledi. The Tie, incelemesinde 2020 yılında Coinbase borsasında listelenen varlıkların 30 gün önce ve sonraki performanslarını karşılaştırdı. Şirket, duyurusu yapılmadan borsada listelenen altcoinlerin performansının diğerlerine göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bu 5 kripto para listelemeyle birlikte yükseldi

Coinbase borsasındaki listelemenin ardından CVC, DNT, ALGO, OMG ve MANA 30 gün boyunca yükselişini sürdürdü ancak diğer altcoinlerin fiyatları bu süre zarfında düştü. The Tie, bu durumda iki noktaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Birincisi, altcoinlerin borsada listelendiği tarih olurken ikincisi de altcoinlerin listeleneceği haberinin çıktığı tarih oldu.

altcoin-coinbase18 altcoinin borsada listelenmeden ortalama 6 gün önce haberinin yapıldığını belirten The Tie, aradaki bu 6 günlük süreci “Önceden bilmek, traderlar için fırsat yaratıyor.” şeklinde yorumladı.

Haberli ve habersiz listelenen altcoinler arasında fark var

  • ALGO, CELO, UNI, REN, BAL, CVC, MANA ve DNT borsada listelenmeden önce herhangi bir duyuru yapılmadı Bu 8 kripto para listelendiği gün yükseliş kaydetse de bazıları ertesi gün düştü.

altcoin-coinbase

  • ATOM, KNC, OMG, MKR, COMP, BAND, NMR, LRC ve YFI, listeleme duyurusuyla birlikte yükseldi. UMA ise %2 oranında düştü. Birçoğu borsada listelenene kadar yükselişini korudu ancak listelenmeden sonraki gün OMG dışındaki altcoinlerin hepsinin fiyatı düşüş gördü.

altcoin-coinbase

“Coinbase’te listelenen altcoinlerin %80’i, duyurudan listelendiği güne kadar fiyat artışı gördü. Aradaki süre, yatırımcılar için fırsat olarak yorumlanabilir.”

Habersiz listelenenler daha kazançlı çıktı

The Tie, duyurusuz listelenen altcoinlerin diğerlerine oranla 4 kat daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu. Bu altcoinler, aynı zamanda ertesi gün daha az fiyat kaybı yaşıyor. Duyurusu yapılan altcoinlerde ise kazançların listelemeye kadar geçen süreçte geri çekilmeye maruz kaldığı görülüyor.

Duyurusuz listelenenler %100 fiyat yükselişi görürken duyurusu yapılan kripto paraların %70’i fiyat artışı yaşadı. Bu da listelenen 18 altcoin’in %83‘ünün kazanç elde ettiği anlamına geliyor. 

Kullanıcılar sürprizleri seviyor

Coinbase’in altcoin listelemeleri, Twitter’da da etkili oldu. Örneğin, DNT’nin listelendiği gün Twitter’daki arama hacmi %5.939 artış gördü ve bu yükseliş 30 gün boyunca devam etti. Sosyal metriklere bakıldığında kullanıcıların listelemeyle birlikte söz konusu altcoinlere karşı pozitif bir tutum sergiledikleri ve bunu ertesi gün de devam ettirdikleri görüldü. Fakat veriler, duyurusu yapılan altcoinler için kullanıcıların daha olumsuz tutum içinde olduklarını gösterdi.

“Sürpriz bir şekilde borsaya eklenen altcoinlerin kullanıcılar için heyecan yarattığını ancak duyurusu yapılan altcoinlerin bekleme süresi bulunduğundan kullanıcıları negatif etkilediği söylenebilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!