Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatını Yükselten Üç Şey

Bitcoin fiyatı 29 Ocak günü yarım saat gibi kısa bir süre içerisinde yüzde 15 oranında yükseldi. Hafta boyunca bitcoin fiyatının düşmesine yol açabilecek birkaç farklı bearish olay yaşandı. Fakat üç haber, boğaların güç kazanmasına yetti.

Sabah saatlerinde 31.000 dolardan işlem gören bitcoin, akşamüstü saatlerinde 37.000 doların üstüne kadar çıktı. Fiyattaki bu değişimi inceleyen analistler bunun şu üçlüyle açıklanabileceğini düşünüyor: Elon Musk, opsiyonlar, Ray Dalio. Bu gelişmelere değinmeden önce, bitcoin fiyatının yükselişe geçmesinin neden şaşırtıcı olduğunu inceleyelim.

Satış baskısı gitgide kuvvetlenmişti

Asyalı ‘balinalar’ ve kripto para madencileri hafta başından beri yüklü miktarlarda bitcoin satışı yapıyor. CryptoQuant CEO’sunun 29 Ocak tarihli paylaşımına göre madenciler, borsalara aylardır olmadığı kadar fazla miktarda bitcoin yollamaya başladılar. Bu işlemlerin satış amaçlı yapıldığı düşünülüyor.

cryptoquant-bitcoin-madenci-fiyat

Joseph Young’ın incelemesine göre bu baskı yalnızca Asya kaynaklı değil. Coinbase’teki bazı kurumsal yatırımcıların bitcoin satmaya başladığı, fiyatın bu hafta düşmesine yol açan etmenlerden birinin bu olduğu düşünülüyor.

Hafta sonu öncesi arka arkaya üç haber

Hafta başından beri görülen bu baskı, perşembe akşamı ve cuma günü hafiflemeye başladı. Bridgewater Associates’ın yöneticisi Ray Dalio, perşembe günü Bitcoin’in “ne kadar harika bir icat olduğundan” bahsedip; onun altına alternatif bir varlık olmaya başladığını ifade etti. Geçmişte bitcoin’e karşı kısmen negatif bir pozisyon alan Dalio’nun bu ifadesi, sektör genelinde olumlu karşılandı.

Dalio’nun açıklamasından 12 saat sonra, türev piyasasında tarihi bir güne tanıklık edildi. Toplam değeri 3 milyar doları aşan 100 binden fazla bitcoin opsiyonunun süresi doldu. Bunun, piyasadaki satış baskısını hafiflettiği düşünülüyor.

Onu en çok etkileyen şey, gün içerisinde gelen Elon Musk haberi olabilir. Dünyanın en zengin insanı olmak için Jeff Bezos ile yarışan Musk, Twitter biyografisini “Bitcoin” şeklinde güncelleyerek gündeme oturdu. Joseph Young bugün yaşanan olayları şöyle özetliyor:

“Bitcoin fiyatının düşmesi için tüm şartlar sağlanıyordu. Fiyat yukarı çıkamıyor, hem balinalar hem madenciler bitcoin satıyor, satış opsiyonlarının sayısı alım opsiyonlarınkini geçiyor, ticaret hacmi küçülüyor, altcoin pazarı canlanıyordu. Elon Musk her şeyi değiştirdi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!