Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Haftalardır Beklenen An Geldi

Kripto para yatırımcılarının haftalardır beklediği 29 Ocak günü geldi çattı. Türev piyasaları, gün içerisinde 120 binden fazla opsiyon sözleşmesinin dolmasına tanıklık edecek. Bu sözleşmelerin toplam değeri 3.8 milyar dolara denk geliyor.

Skew verilerine göre 29 Ocak Cuma günü 120 binden fazla bitcoin opsiyonunun süresi dolacak. CME, Bakkt, OKEx gibi borsalara yayılan ve toplam değeri 3.8 milyar doları geçen bu sözleşmelerin büyük bir kısmı Deribit kaynaklıydı. Deribit sözleşmelerin süresi TSİ 11:00 itibarıyla dolarken bazı traderlar opsiyonları kullanmaya başladı.

Aylar öncesinden pozisyon aldı, kazançlı çıktı

Bitcoin opsiyonlarındaki açık pozisyon miktarı bir hafta önce 245 binin üstüne kadar çıktı. Deribit verilerine göre büyük ölçüde cuma günü dolacak şekilde alınan bu pozisyonların çoğu, alım opsiyonlarından oluşuyordu.

Bu tarih için açılan sözleşmelerin sayısı 2021’ye girildikten sonra artmaya başlamışsa da bu trend ilk olarak Ekim 2020’de başladı. Bir grup trader, teslim fiyatı 32 bin dolar ile 36 bin dolar olacak şekilde opsiyon almaya başladı.

Kasım ayında yüklü miktarda alım yapan bir trader’ın teslim tarihini beklemediği ve pozisyonunu 12 Ocak’ta kapamaya başladığı tespit edildi. Bu traderın, bitcoin fiyatındaki artış sayesinde 75 ile 85 milyon dolar aralığında kar aldığı düşünülüyor.bitcoin-btc-expire-12-ocak-satis

‘Bundan daha çılgınca bir gün görülmedi’

Alınan opsiyonlar, iki ana kutba yoğunlaşmış durumdaydı: 27 bin dolar ve 35 bin dolar. 35 bin dolara kadar varan sözleşmelerde 582 milyon dolarlık; 27 bin dolara kadar inen sözleşmelerde 422 milyon dolarlık açık pozisyon bulunuyordu. Bu dağılımı inceleyip opsiyon piyasası özelinde bir yorum yapan Marcel Pechman, “Fiyatın 29 bin doların altına düşmesi için bir sebep yok” ifadesini kullandı.

Bitcoin fiyatı 24 saat içerisinde 31 bin dolardan 36 bin dolara kadar yükseldi. Fiyattaki bu yükselişin, hem alım opsiyonları ve Elon Musk haberiyle tetiklendiği düşünülüyor. Analiz platformu Laevitas, bitcoin’i baz alarak yaptığı yorumda 29 Ocak tarihinin “opsiyon tarihinde görülmüş en çılgın gün” olduğunu ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!