Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Opsiyonları İçin Gözler 29 Ocak’a Döndü

Bitcoin için açılmış 3.6 milyar dolarlık opsiyon sözleşmesinin vadesi 29 Ocak tarihinde dolacak. Opsiyon dolum tarihlerinin spot fiyatı üstünde radikal bir etkiye sahip olmadığı düşünülürken gözler şimdiden bu tarihe dönmüş durumda.

Skew verilerine göre türev piyasası ocak ayının üçüncü haftasında hareketlenmeye başladı. Açık vadeli işlem sözleşmelerinin değeri neredeyse 15 milyar dolara dayanıp rekor kırdı. Pastanın en büyük dilimi 2.39 milyar dolar ile CME Group’a gitti.

Opsiyon sözleşmelerinde benzer bir hareketlilik söz konusu. Bybt verilerine göre 250 bin bitcoinlik açık pozisyon bulunuyor. Bunun dolar bazındaki değeri 8.2 milyar dolardan fazla.

Gözler 29 Ocak tarihine döndü

29 Ocak günü 107 binden fazla sözleşmenin süresi dolacak. 3.6 milyar dolara denk gelen bu tarih opsiyon piyasası için yeni bir rekor niteliği taşıyor. Bu sözleşmelerin %65’inden fazlası alım opsiyonu.

Teslim tarihleri geleneksel piyasalarda spot fiyatı etkileyebiliyor. Yapılan bir araştırma, bu etkinin bitcoin piyasası özelinde daha küçük kaldığını gösterdi. Ancak uzman isimler türev piyasasında yaşanan bu gelişmeleri kurumsal yatırımcı özelinde anlamlı buluyor.

Alınan opsiyonlara genel bir bakış

29 Ocak tarihli opsiyon sözleşmelerinin yüzde 68’inden fazlası bitcoin fiyatının 40 bin dolardan fazla olacağını öngörüyor. Yüzde 8’i ise 25 bin doların altına işaret ediyor. Bitcoin’in bu beklentilerden birini karşılaması için dört günde yüzde 20’den fazla yükselmesi/düşmesi gerekiyor.

Deneyimli yatırımcı Marcel Pechman, bu haliyle 3.6 milyar dolarlık opsiyon sözleşmelerinin sadece 1 milyar dolarlık kısmının kayda değer olduğunu düşünüyor. Bunun 745 milyon doları 40 bin doların altındaki bullish; 300 milyon dolarlık kısmı 25 bin doların üstündeki bearish sözleşmelere dayanıyor. 29 Ocak’taki sözleşmelerin genel durumunu inceleyen analist şu sonuca vardı:

“Cuma günkü sözleşmeler boğaların kontrolündeymiş gibi görünüyor. Ama 28 bin – 35 bin dolar aralığında dengeli bir dinamik var. 29 Ocak’tan sonra volatilite yaratmak ne boğalara ne ayılara fayda sağlar.

‘Kalifiye yatırımcı sayısını gösteriyor’

Türev piyasasındaki işlemler yapısal açıdan spot işlemlere kıyasla daha karmaşık. NEM’in trading şefi Nicholas Pelecanos, buna dayanarak türev piyasasındaki bu büyümenin ‘sektördeki nitelikli yatırımcı sayısını takip etmek için’ kullanılabileceğini söyledi.

Business Insider’a konuşan Metaco yöneticisi Seamus Donoghue benzer bir ifade kullanıp vadeli ve opsiyonlu bitcoin işlemlerindeki büyümenin ‘kurumsal kabul’ ile açıklanabileceğini açıkladı. 27 milyar dolarlık Ruffer, kurumsal kabul ile ilgili yaptığı açıklamalarda bitcoin’in henüz ‘yolun başında’ olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!