Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Bitcoin Cash Olayından Sonra Tweet’ler Havada Uçuştu

Kripto para piyasasında dedikodu kazanı son süratle (ve yüksek sıcaklıkta) kaynamaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Bitcoin ve altkoinlerin tarihlerinde yaşadığı en meşgul haftaydı desek yanlış olmaz.

Bu sabah yaşanan büyüklükte bir fiyat oynaklığı aslında CME’nin piyasaya girişiyle birlikte bekleniyordu. CME, borsa platformunda Bitcoin vadeli sözleşme işlemlerini (futures) yayınlayan ikinci ana akım şirket ünvanını almış bulunuyor. Tabii bundan bir hafta önce CBOE’deki işlemler başlamadan olduğu gibi, Bitcoin marketi CME işlemlerinden önce sarsılmaya hazırdı.

Piyasa geçen hafta olduğu kadar hızlı bir büyüme göstermedi, ancak bunun sebebi muhtemelen iki borsa üzerinde satılan sözleşmelerin farklı olmasından kaynaklanıyor. CBOE’de satılan futures sözleşmeleri 1, CME’dekiler ise 5 Bitcoin’e denk geliyor.

Coinbase Söylentileri Büyük Tartışma Yarattı

Ancak futures işlemleri haber kaynaklarını meşgul eden başlık değildi. Bunun yerine, Coinbase tarafından herkese sürpriz bir şekilde gelen Bitcoin Cash işlemleri açıklaması piyasada hızla yayıldı. Coinbase, ABD’nin en büyük kripto para borsası olmasıyla biliniyor.

Bu haberi takiben Bitcoin Cash’ın fiyatı inanılmaz bir hızla 4300$’a kadar tırmandı. Bitcoin ise yüksek fiyat oynaklığı sebebiyle birkaç gün önce gördüğü 20,000$ sınırında uzun süre dayanamadı. Bütün bu ilginç olaylar yaşanırken ortaya bir de “Insider Trading” iddiaları atıldı, kullanıcılar büyük tepki gösterdi. Insider Trading, bir şirketin hakkında iyi şeyler olacağına önceden haberi olduğu bir hisseye veya emtiaya yatırım yapmasına deniyor. Bu durumda Coinbase, Bitcoin Cash’ın haberler üzerine artacağını biliyordu. Bu sebeple şirket çalışanlarının yüksek miktarlarda Bitcoin Cash almış olabileceği ileri sürüldü. Coinbase CEO’su Brian Armstrong ise bu konu hakkında bir inceleme yapılacağını belirtti.

Armstrong bununla birlikte şirket çalışanlarının platform üzerinde haberler çıkmadan önce birkaç haftadır Bitcoin Cash alım satımı yapmalarının yasaklandığını da söylemişti. Yine de bir inceleme yapılacak ve şirketin yönergelerine uymayan çalışanlar hakkında yasal işlem başlatılacak. ABD’de Insider Trading, para aklamadan sonra en büyük finansal suç olarak kabul ediliyor.

Tabii bu açıklamalar yaşanan Tweet patlamasına hiçbir şekilde engel olamadı. Yüzlerce analist, kripto para uzmanı, yatırımcı ve Bitcoin hayranı suçlamaları kendince değerlendirdi. Çıkan tartışmaların üstüne tartışılan konu hangisinin “gerçek” Bitcoin olduğuna geldi: Bitcoin mi, Bitcoin Cash mi… İşte bu tartışmalar sırasında en çok dikkat çeken Tweet’leri sizler için derledik.

Herkesin İyi Kötü bir Fikri Var…

Bitcoin.com’un CEO’su Roger Ver, kendi sitesinde belirtilen özelliklere işaret ederek Bitcoin Cash’ın Bitcoin’in ilk amaçladığı şeyi gerçekleştirdiğini söyledi.

“Bitcoin Cash, Bitcoindir. Ana Bitcoin, Bitcoin değildir.”

Bundan önce attığı bir Tweet’te Ver, Bitcoin’in Bitcoin ismini ‘çaldığını’ iddia etmişti.

“Ana Bitcoin’den Bitcoin Cash’e olan saldırıların bu kadar çok olmasının sebebi şu: Ana Bitcoin topluluğu, Bitcoin ismini çaldıklarını ve Satoshi tarafından anlatılan sistemden farklı bir platform oluşturduklarını biliyor. [Gerçek] Bitcoin, Bitcoin Cash’dir.”

Coinbase için “Insider Trading” Tartışmaları Hızla Büyüyor

Kendini şifre uzmanı olarak ilan eden yazılım mühendisi Jameson Loop ise olaylara tam ortasından girerek Coinbase’in Bitcoin Cash desteğinde yaşanan olayları fırlatmadan önce patlayan bir rokete benzetti:

“Sürpriz! 3 Saniye içinde yeni bir market yayınlıyoruz… [Roket patlar]”

Artık kripto para piyasasında efsaneleşen, adını sık sık duyduğumuz RT’nin Keiser Report adlı programını sunan Max Keiser ise Coinbase’in Wall Street tarafından gizlice desteklendiğini ve yürütülen incelemenin içinin boş olduğunu söyleyerek oldukça çarpıcı iddialarda bulundu:

“Coinbase, Wall Street mafyasının korunan bir üyesidir. Yani bu incelemeden herhangi bir şey çıkmasını beklemeyin.”

Kripto para girişimcisi Francis Pouliot ise ilginç bir tartışma başlatarak Bitcoin yerine Bitcoin Cash için savaşanları eleştirdi. Pouliot bu kişileri bankacılara benzetti, nedeni de Bitcoin Cash taraftarlarının blockchain teknolojisini sevmeleri ancak Bitcoin’den hoşlanmamaları.

“[Bitcoin Cash savunucularını taklit ederek]’Ben Bitcoin’i pek anlamadım çünkü ilginç olan şey blockchain!’

‘Şimdi daha mantıklı geliyor. Yanlış olan kişi ben değil, Bitcoin projesini değiştirenlerdi. Şimdi BCash kulağa çok daha mantıklı geliyor, bu yüzden fikrimi değiştirmek artık utandırıcı değil.'”

“Gerçek” Bitcoin Neye Dayalı Olarak Belirlenecek?

Tartışmanın sonuna doğru Lopp, “gerçek” Bitcoin’i belirlemek için kullanılan elementlerin anlamsızlığını eleştirdi.

“Gerçek Bitcoin’in ne olduğunu belirleyen herhangi bir kural yok ki… Çünkü önce bu belirlenirken ne tür kuralların kullanılacağını belirlemek adına bir fikir birliği oluşturmak gerek.”

İnternette gizliliği savunan Rick Falkvinge ise Insider Trading iddialarının gerçekliğini sorguladı ve bunların uydurma olduğunu belirtti.

“‘Coinbase Bitcoin Cash Insider Trading’ hikayesi tamamen yalan ve açık bir şekilde uydurma ve bilerek ortaya atılmış. Bitcoin topluluğunun ‘saçmalık sensörlerini’ daha yüksek bir hassaslığa ayarlaması gerek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment