Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase ve Bitcoin Cash Manipülasyon Davası: Coinbase, Suçlamalardan Aklandı

Aralık ayında, Coinbase’in ‘içerden’ Bitcoin Cash trade işlemi yapıldığı iddiası ile maruz kaldığı süreci birçoğunuz hatırlayacaktır. Borsanın çalışanların manipülasyon yaptığını iddia eden birçok kişi, Coinbase’i o dönem suçlamıştı. Ancak yapılan denetleme ve araştırma sonucunda, Coinbase çalışanlarının böyle bir şey yapmadığı ortaya çıktı.

Coinbase Aklandı

Sektörün en itibarlı ve en güvenilir kripto para borsalarından birisi olan Coinbase, yakın dönemde bir soruşturma geçirdi ve olaya dair hiçbir kanıt bulunamadı. Yapılan haberlerde, Coinbase yetkilileri, yaklaşık iki ay süren soruşturmanın yakın dönemde sona erdiğini ifade etti. İki adet alanında uzman ABD’li hukuk firmasının denetimlerini yaptığı ve bir şey bulamadığı belirtilirken, böylelikle Coinbase, bu suçlamalardan arınmış oldu.

Firmaların ve Coinbase heyetinin yaptığı görüşmenin detayları tam olarak kamu oyu ile paylaşılmasa da, borsanın herhangi bir ceza almayacağı kesinleşmiş oldu. Borsa çalışanlarının da bir disiplin cezası almasının söz konusu olmadığı belirtilirken, Coinbase sözcüsü, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

”İddiaların asılsız çıktığı doğrulandı. Biz de, herhangi bir çalışanımız ile yollarımızı bu sebepten dolayı ayırmayı düşünmüyoruz. Herhangi bir prensibimiz çiğnenmedi.”

Coinbase’in bu hukuki denetime eş zamanlı olarak kendi içinde de bir denetim süreci yürüttüğü belirtilirken, iddialar ile ilgili somut bir kanıta ise rastlanmadığı ayrıca kaydedildi.

6 Aylık Tartışma

Coinbase, Insider Trading yapıldığı yönündeki suçlamalar ile ilk olarak Aralık ayında karşılaşmıştı. Firmanın, Bitcoin Cash’i listelediğini açıklamasından birkaç gün önce, Bitcoin Cash hacimleri bir anda iki katına çıkmış ve birçok kişi, Coinbase’in çok sayıda çalışanının bu noktada Bitcoin Cash alarak kar etmeye çalıştığını iddia etmişti.

Coinmarketcap’ten de ilgili dönemin verilerine baktığımızda, Bitcoin Cash hacminin ikiye katlandığı görülüyor ve bunun sonucunda o dönem Bitcoin Cash fiyatları neredeyse iki katına kadar çıkmış.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong ise o dönem yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

”Listelenmeden önce fiyat artışının başladığı görülmüştür bu doğru ve bu konu ile ilgili çalışmalar ve araştırmalar yapacağız. Eğer herhangi bir çalışanımızın ya da yetkilimizin bizim kurallarımızı ihlal ettiği sonucuna varırsak, o kişinin kontratını fesh edeceğimden ve de gerekli yasal başvuruyu yapacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Bitcoin Cash’in gerçekten de o dönemde neden bu kadar arttığı sorusu halen gizemini koruyor ancak son soruşturmanın sonuçları da göz önüne alınırsa, Coinbase’in bu konuda hiçbir suçu olmadığı artık neredeyse kesin gibi.

Ancak bu araştırma, Coinbase’in bu süreç ile ilgili yasal anlamda tam olarak işinin bittiğini de göstermiyor. California’da Coinbase’e bu konu ile ilgili açılmış bir dava var ve olay henüz karara bağlanmış değil. Coinbase’in kuralları ihlal ettiğini ve müşteri koruma süreçlerini hiçe saydığını iddia eden tarafın avukatı olan Lynda Grant, yaptığı açıklamada sürecin henüz tam olarak sona ermediğini ifade etti.

Grant, aynı zamanda Amerikan Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun da (CFTC) süreci yakından takip ettiğini ve onların da bir soruşturma başlatabileceğini ifade etti. Konuyla ilgili fazla bir detay vermekten çekinen başarılı avukat, sürecin nereye gideceğini önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğimizi de sözlerine ekledi.

Coinbase’in bir yandan uğraştığı bu yasal işler, açıkçası firmayı hiç etkilemişe benzemiyor. Son dönemde sürekli olarak yeni listeleme, kartlar ve anlaşmalar ile gündeme gelen firma, büyüme ivmesini iyice arttırmışa benziyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment