Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase XRP Sorununu Nasıl Çözecek? İşte Son Gelişmeler

Kripto para takipçileri SEC’nin Ripple aleyhine açacağı XRP davası sonrasında XRP’nin borsalarda delist edilip edilmeyeceğini merak etmeye başladılar. Bazı borsa ve ticaret masaları çoktan bu yönde karar almışken özellikle Ripple gibi ABD merkezli bir kripto para şirketi olan Coinbase’in nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Peki Coinbase’in önünde ne gibi seçenekler bulunuyor?

Cinneamhain Ventures ortağı Adam Cochran, ABD’deki kripto para borsası Coinbase’in XRP davasına nasıl bir tepki verebileceği ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Gün içerisinde Coinbase’in XRP’yi borsadan tamamen çıkarabileceğini söyleyen Cochran, sonradan yaptığı açıklamalarla borsanın alternatif yollara da başvurabileceği mesajını verdi.

Coinbase XRP konusunda neden sorun yaşıyor?

Herhangi bir finans ürününün menkul kıymet olarak tanımlanması, onun alım-satım konusunda Bitcoin ve Ether gibi kripto paralara kıyasla daha farklı yasalara tabii tutulması anlamına geliyor. Global alım-satım platformları, ABD’nin menkul kıymet olarak tanımladığı varlıklar üstünden diğer ülkelere alım-satım imkanı tanıyabiliyor (duruma göre).

XRP davası Coinbase’i diğer pek çok kripto para borsasına kıyasla daha yakından ilgilendiriyor. Coinbase tıpkı Ripple gibi ABD merkezli bir şirket olduğu için XRP’nin menkul kıymet sayılması, Coinbase’in ABD dışındaki XRP yatırımcılarına da hizmet veremeyeceği anlamına gelebilir. XRP’nin yasal durumu belli olmadığı için bu da belirsizliğini koruyor.

XRP konusunda izlenebilecek alternatif bir yol var mı?

Adam Cochran, Coinbase’in birkaç farklı senaryoyu değerlendirmeye aldığını açıkladı. Coinbase ABD merkezli bir şirket olsa da farklı ülkelerde de faaliyet gösteriyor. Şirket bunun için Birleşik Krallık’ta ve Japonya’da iki farklı şube açtı.

İddialara göre şirket XRP hizmetlerini ABD dışındaki bu şubelere transfer etmeyi değerlendiriyor. Fakat yapılan araştırmalara göre Coinbase Japonya şubesi farklı bir şirket değil ve ABD’deki ana şirkete bağlı şekilde faaliyet gösteriyor. Bu şubenin Japonya’daki finans regülatöründen lisans almadığı biliniyor.

İstikamet Atlantik’in öbür ucu mu?

XRP için alternatifleri değerlendirmeye başlayan Coinbase için Japonya uygun bir tercih gibi görünmüyor. Birleşik Krallık ise XRP için ilk bakışta daha çok umut vadediyor. Ripple’ın ABD’de açılacak davada kullandığı argümanlardan biri, XRP’nin Birleşik Krallık’ta menkul kıymet sayılmıyor oluşu.

Ancak Cochran’ın açıklamasına göre bu iddia sağlam temellere dayanmıyor. Birleşik Krallık’ın regülatörü olan FCA şu ana dek XRP ile ilgili yaptığı incelemelerde onun “Ethereum’a benzer özellikler sergilediğini” öne sürmüşse de henüz XRP’nin menkul kıymet olmadığı ile ilgili keskin bir yargıya varmadı.

Coinbase’in bu nedenle Birleşik Krallık fikrine de sıcak bakmadığı aktarıldı. Şirketin uluslararası para transferlerini, Coinbase banka kartını ve SWIFT işlemlerini bu şube üstünden yürüttüğü ve bu şubeyi herhangi bir şekilde riske atmak istemediği ifade edildi.

Coinbase ve XRP ikilisi için çember daralıyor

Coinbase’in XRP konusundaki hareket alanı bu değerlendirmeler sonucunda daralmış görünüyor. Cochran’in iddiasına göre XRP davasında bir orta yol bulunamaması halinde “Coinbase’in XRP işlemlerini durdurmak veya onu tamamen delist etmek dışında” seçeneği kalmayacak. Ünlü yatırımcı bu durumu şu sözlerle özetledi:

“Coinbase bu durumu olabildiğince az zarar alarak atlatmaya çalışsa da şimdilik köşeye sıkışmış durumda. Eğer konuya yasal açıdan bir açıklık getirilemezse XRP’nin delist edilmesi dışında bir seçenek kalmayacak. Böyle bir açıklık getirilse bile belki de XRP için yalnızca custody (saklama) hizmeti sunabilecekler. Böyle bir durumda XRP kullanmayı bırakan ticaret masalarının sayısı artabilir. Özetlemek gerekirse; Ripple için işler ya kötü gidecek ya da daha kötü gidecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!