Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CoinGecko’dan SEC’nin Menkul Kıymet İlan Ettiği Tokenlar İçin Liste: 48 Coin Var!

Kripto veri sağlayıcı Coingecko, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından menkul kıymet olarak tanımlanan 48 kripto para için yeni bir kategori oluşturdu.

SEC son birkaç yıl içerisinde aralarında Ripple (XRP), BNB ve Cardano (ADA) gibi popüler projelerin de bulunduğu birçok kripto paranın menkul kıymet nitelikleri taşıdığını iddia etti. Regülatörün bu tanımlamasına göre ilgili kripto paraların ihraççıları ve bu kripto paraların alım-satımına aracılık eden kuruluşlar, ABD menkul kıymetler yasaları uyarınca yasa dışı piyasaya faaliyetlerinde bulunmuş oldu.

Kripto para sektörü ve regülatörler arasında devam eden “menkul kıymet” çekişmesi davalar ve karşılıklı argümanların ortaya sürülmesi ile devam ederken popüler kripto para veri uygulaması Coingecko ise mevcut durum üzerine ağustos ayı başında platformunda SEC tarafından menkul kıymet nitelendirmesine maruz kalmış kripto para birimleri kategorisi oluşturdu.

SEC’e Göre 48 Altcoin Menkul Kıymet

Kategorinin tam adı “SEC tarafından menkul kıymet olduğu iddia edilen en büyük piyasa değerine sahip kripto paralar” olurken listede toplamda 48 kripto para yer aldı. Listenin başını BNB çekerken iflas eden kripto para borsası FTX’in yerel token’ı FTT son sırada yer aldı. BNB’yi Cardano, Solana (SOL), TRON (TRX) ve Polygon (MATIC) takip etti.

Geçtiğimiz ay SEC ve Ripple Labs arasındaki davada, bazı senaryolarda menkul kıymet olmadığı yönünde karar çıkarılan XRP’ye ise listede rastlanılmadı.

Listenin tam halinde piyasa değerine göre;  BNB, ADA, SOL, TRX, MATIC, TON, BUSD, ATOM, FIL, ICP, NEAR, ALGO, SAND, AXS, MANA, FLOW, CHZ, BTT, DASH, NEXO, LUNA, USTC, AMP, OMG, POWR, COTI, XYO, VGX, KIN, LCX, RLY, MNGO, RGT, DDX, LBC, NGC, MIR, DRGN, KROM, SALT, DFX, TKN, IHT, HYDRO, HEX, EMAX, PLS ve  FTT yer aldı.

Öte yandan SEC’nin haziran ayında Binance ve Coinbase’e açtığı davalarda ele aldıkları da dahil geçmişte menkul kıymet olduğunu iddia ettiği 70 civarında kripto paranın yalnızca 24’ü Coingecko’nun listesinde yer aldı.

Toplamda 91,2 milyar dolarlık piyasa değerine sahip listenin son 24 saatlik ticaret hacmi 2,2 milyar dolar olarak tespit edildi. Verilere göre listede yer alan kripto paralar, kripto para piyasası toplam piyasa değerinin %7,5’ini oluşturdu. Ayrıca listenin toplam piyasa değeri son 24 saat içerisinde %8,3 büyüme kaydetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!