Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CoinMetrics Yöneticisinden Şok İddia: İkinci Çeyrekte Batan Alameda’yı FTX Ayakta Tuttu

Kripto analitik şirketi CoinMetrics Ar-Ge Başkanı Lucas Nuzzi, FTX CEO’su Sam Bankman-Fried ile bağlantılı kripto şirketi Alameda Research’ün ikinci çeyrekte battığını ancak FTX tarafından ayakta tutulduğunu iddia etti.

Nuzzi 9 Kasım tarihinde sosyal medya üzerinden yayınladığı gönderide, FTX’in ikinci çeyrekte Alameda için büyük bir kurtarma fonu sağlamış olma ihtimalini öne sürerek kurtarma paketinin FTX bilançolarını sıkıştırmış olabileceğinden bahsetti.

Nuzzi elindeki veriler ışığında olası senaryolardan birinin, Alameda’nın ikinci çeyrekte Three Arrows Capital (3AC), Voyager Digital ve Celsius Network (CEL) gibi diğer kripto şirketleri ile beraber battığı ancak yaklaşık 4 ay sonra alacağı garanti edilen 172 milyon FTT’yi teminat olarak kullanarak FTX’ten aldığı borç ile ayakta kaldığı olduğunu belirtti. Alameda’nın FTT’leri elde ettikten hemen sonra FTX tarafından yönetilen bir cüzdana göndermesinin de bu durumu kanıtlar nitelikte olabileceğinin üstünde durdu.

Nuzzi’nin iddialarına gör, daha sonrasında FTX, Alameda’nın batmaması için ekstra çaba göstermek zorunda kaldı çünkü Alameda’nın batması durumunda 172 milyon FTT tasfiye edilecek ve FTX’in bilançosu ciddi bir zarar görecekti. Bu noktada FTX ve Alameda her şeyini ortaya koyarak diğer şirketleri kurtarmaya çalıştı. Bu durum FTX’in imajını yukarı taşıdı ve FTT’nin değerini yüksek tutmak için yardımcı oldu. FTX’in kurtarma planları, FTT’nin fiyatının yerinde kalması veya piyasaya bir banka hücumu olması durumunda işlevselliğini sürdürmesini sağlayacaktı. Piyasaya banka girişleri istenilen düzeyin altında kalırken FTT’de yaşanan %70’in üzerindeki değer kaybı ise muhtemelen bu kurtarma paketini FTX’in bilançosundaki büyük bir probleme dönüştürdü.

Nuzzi öte yandan Binance’in de bu durumun farkında olabileceğini belirtti. Nuzzi, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) zaten satmaya karar verdikleri FTT rezervlerini, FTX’i kasıtlı olarak daha büyük bir likidite sorunun içine sokmak veya sadece köşeye sıkıştırmak için kullanmış olabileceğini söyledi. Lucas Nuzzi bu senaryoların kendi kişisel görüşü olduğunun ve kesinlik barındırmadığının altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!