Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coiny CEO’suna Göre, İyi Bir Borsada Olması Gereken 5 Temel Özellik

2019’a hızlı bir giriş yapan dijital varlıklar her geçen gün rekorunu tazeliyor. Dünyanın ve ülkemizin pek çok yerinde yatırımcılar dijital varlıklara yatırım yapmak istiyor. Bu yatırımı yaparken de dijital varlık borsalarının üzerinden işlemlerini gerçekleştiriyor. Peki kullanıcı dostu, iyi bir borsada olması gereken özellikler neler? İşte cevabı…

2019’a hızlı bir giriş yapan dijital varlıklar her geçen gün yükselişini sürdürüyor. Hem dünyada hem de Türkiye’de yatırımcı sayısı artan dijital varlıklar; altın, petrol, hisse senedi gibi geleneksel yatırım araçlarının belki onlarca yılda aldığı yolu çok kısa bir sürede katediyor. Bu anlamda alıcı ve satıcıyı bir araya getiren dijital varlık borsalarının da önemi artıyor. Konuyla ilgili konuşan Coiny’nin CEO’su Ayberk Kuday, “Dünyanın ve ülkemizin pek çok yerinde yatırımcılar dijital varlıklara yatırım yapmak istiyor veya dijital varlıkların ticareti ile para kazanıyor. Milyonlarca kullanıcı, milyarlarca dolar değerinde varlığını dijital varlık borsalarında tutuyor” dedi.

 

Kullanıcıların işlem yapacağı dijital varlık borsalarını seçerken dikkatli davranması gerektiğinin altını çizen Kuday; kullanıcı dostu, iyi bir borsada olması gereken 5 özelliği şöyle sıraladı:

 

  • İyi borsa kullanıcılara karşı ticaret yapmaz: Günümüzde pek çok borsa resmi veya gayri resmi olarak bir ticaret ekibi olduğunu ve emir tahtalarında kullanıcılarla beraber ticaret yaptığını kabul ediyor. Bu durum piyasa yapıcı (market maker) modeliyle geleneksel varlık borsalarında da görünen bir durum. Ancak dijital varlıklarda bunun kötüye kullanıldığını da görüyoruz. Kullanıcılarla birlikte ticaret yapan borsalar hiç şüphesiz kullanıcılardan daha fazla bilgiye sahip olarak bu işlemleri yapıyor. Bu da borsanın şeffaf ve adil ortamına zarar veriyor. Bu anlamda iyi bir borsanın kullanıcılara karşı ticaret yapmayacağını söyleyebiliriz.

 

  • Kullanıcıların fonları olduğu gibi tutulur: Bir borsanın güvenilir olmasının pek çok boyutu vardır. Bunlardan en önemlisi kullanıcıların borsada tuttuğu varlıklardır. Varlıkların hem herhangi bir saldırıya karşı güvenli tutulması hem de kullanıcının istediği an varlıklarını borsadan çekebilmesi hayati öneme sahiptir. Borsalar şüphesiz ki pek çok az riskli veya yüksek riskli hareketle bu varlıklardan finansal getiri sağlayabilir. Ancak böyle hareketler sonunda borsa likit durumunu kaybederse kullanıcılar borsada tuttuklarını fonlarını çekmeye başladıklarında sonuçta hem borsa hem kullanıcılar kaybeder.

 

  • Yetkisiz girişleri kısıtlar: Borsalar tuttukları dijital varlık hacmi nedeniyle hackerlar için de gözde hedeflerdir. Kötü niyetli bir hackerın hesabınıza erişememesi gibi mevcutta tüm dünyada bankaların uyguladığı bazı güvenlik önlemlerinin ve hatta daha fazlasının borsalar tarafından da uygulanması gerekir. Kullanıcının düzenli olarak borsaya eriştiği IP adresi ve lokasyonu takip ederek şüpheli bir girişte kullanıcıyı bilgilendirmek, bunu engelleyen VPN gibi uygulamalarla erişime izin vermemek, ilk kez giriş yapılan bir cihaz olduğunda kullanıcıyı bilgilendirmek, iki faktör doğrulamayı zorunlu kılmak bunlardan bazılarıdır.

 

  • Düşük komisyonludur: Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli borsaları karşılaştırdığımızda oldukça değişken komisyon oranları görülmektedir. Tabii ki farklı ülkelerde farklı operasyon yürüten borsaların gelir kalemlerinin de farklı olması çok doğaldır. Ancak yine de kullanıcı açısından kuşkusuz ki komisyon ücretleri düşük borsalar daha makbuldür. Aynı zamanda işlem hacmi artıkça komisyonların düşmesi de kullanıcıların beğendiği başka bir faktör olarak sıralanabilir.

 

  • Referans sistemi vardır: Referans sistemi önemli borsalarda olan bir özelliktir. Borsadan borsaya ufak değişiklikler olsa da temelde kullanıcılar, yeni kullanıcı davet ettikçe onların yaptığı işlemlerden alınan komisyonların bir kısmını geri alır.

Coiny Hakkında

2017 yılında kurulan Coiny, dijital varlıkların alım-satımı, depolanması, yönetilmesi ve ödeme aracı olarak kullanılabilmesi için en kolay, en hızlı ve en güvenilir ürünleri üreten yenilikçi bir dijital para şirketidir. Dijital varlık cüzdanı olan Coiny Wallet ve dijital varlık ticaretinin en hızlı, en kolay ve en güvenilir yolu olan Coiny Pro dijital varlık borsası ile yeni nesil bir ekonomi platformu olarak hizmet vermektedir.

Coiny CEO’su Ayberk Kuday ile yaptığımız röportaj:

Coiny’nin güvenlik testlerindeki başarısı:

Borsayı ziyaret etmek ve kayıt olmak için ise bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment