Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cumberland’in Kriptoya Dair 2023 Beklentileri: Bitcoin ve Ethereum İçin Bu Elzem!

Kripto para piyasa yapıcı Cumberland, önümüzdeki sene içerisinde yaşanabilecek faiz indirimlerinin Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) üzerinde önemli etkileri olacağını öne sürdü.

Cumberland 23 Aralık tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı araştırma raporunda, 2023 yılı için kripto para piyasasında yaşanması beklenen gelişmeleri aktardı. Analist Steven Goulden’in kaleminden ele alınan raporda, Web3 teknolojilerine, NFT’lere ve sektörün lider kripto paraları Bitcoin ve Ethereum’a değinildi. Raporda siyasi ve iktisadi olarak zor bir sene olduğu belirtilirken merkeziyetsiz finans (DeFi) ve blockchain teknolojisinin potansiyelini kanıtlaması için halihazırda bilinen hedeflere ulaşmasının ve ilgi çekici hikayeler yaratmasının da elzem olduğuna dikkat çekildi.

Bitcoin ve Ethereum’un Kaderi İhracatçı Ülkelerin Elinde

Raporda, Rusya’nın rezerv varlıklarına el koyulması ve yıl içerisinde uygulanan çeşitli yaptırımlar sonrasında, ihracatçı ülkeler tarafından daha az gelişmiş ülkelerin tahvillerine karşı ilginin arttığı belirtildi. ABD Doları’nın tarihi zirvelere yaklaşmasıyla beraber ihracatçı ülkelerin dolar karşısında rekabetçi kur politikası kapsamında ABD bonoları almakla daha az ilgilendiğini öne süren analist, herhangi bir merkez bankasından Ethereum ve Bitcoin’e doğru yönelecek küçük bir tahsisatın bile oldukça önemli olabileceğini ve diğer ihracatçı ülkelerin de onu izleyeceğini öne sürdü.

NFT’ler Sanat Alanında Sıkıştı

NFT’lerin şimdiye kadar blockchain’in yetenekleri ve dijital fikri mülkiyetin gücüne dair bir tanıtım aşamasında olduğu raporda belirtildi. Analist NFT’lerin henüz yoğun olarak yalnızca sanat alanında kullanıldığını dile getirirken markaların hayran etkileşimi ve kar maksimizasyonu için ilgi duyduğu bu sektörün yakında diğer alanlarla etkileşime geçeceğini iddia etti. NFT alanında büyük fırsatlar yattığını dile getiren Goulden, içerisinde bulunduğumuz noktada şirket bilançolarında duran 80 trilyon dolar değerinde maddi olmayan varlık bulunduğunun altını çizdi.

Ayrıca analist NFT alanında yılın en iyi performans gösteren tokenları (projeleri) olarak Polygon (MATIC), LooksRare (LOOKS) ve Xmon’u (XMON) gösterdi.

Web3 İçin Minimum 12 Ay Daha Gerekli

Öte yandan raporda, blockchain teknolojisinin gerçek hayatta kullanımını hedefleyen projelere yeterince ilgi gösterilmediği belirtildi. Analist bunun nedeninin halihazırda faaliyette olan Web2 tekellerinin önüne geçmenin oldukça zor olması olduğunu söyledi.

Ancak raporda birçoğu Solana’da (SOL) ekosisteminde olan Helium (HNT), Brainturst (BTRST) ve Render (RNDR)  gibi başarılı projelerin de bulunduğuna yer verildi. Analist Web3’ün ciddi bir kullanıcı kitlesine erişmesinin 2 ila 5 yıl süreceğini tahmin ederken gerçek bir ilerlemenin 1 yıldan daha uzun sürebileceğini öne sürdü.

Raporda yıl içerisinde güçlü Web3 projelerinin yerel tokenları olan HNT, BRST, RNDR ve bu projeleri barındıran Solana ağının yerel token’ı SOL’un yılın en başarılı Web3 tokenları olduğu öne sürüldü.

2024’e Kadar Yüksek Kaliteli Bir Oyun Beklemeyin

Web3’ün her yıl artan bir ivmeyle gelişen oyun sektörüne entegrasyonu konusunda iyimser bir bakış açısına sahip olan rapor, dünyada 200 milyonu nitelikli olmak üzere yaklaşık 3 milyar oyuncu bulunduğunu belirtti. Analist Web3’ün toplamda 200 ila 300 milyar dolarlık bir toplam kullanıcı pazarını temsil eden bu pazardan henüz kayda değer bir pay alamadığını ifade etti. Şimdilik kullanıcı tarafında 3 milyar oyuncunun çok azının oyun içi kullanılabilir öge satın alma eğiliminde olduğunu öne süren Goulden, öte yandan yüksek kaliteli bir Web3 oyununun çıkmasının uzun sürdüğünün altını çizdi. Analist bu sebeplere dayanarak 2023’te yüksek kaliteli bir Web3 oyunu yerine oyun için satın alınabilir ögeleri görmeye devam edebileceğimizi dile getirdi.

Analist oyun sektöründe 2022’nin en çok kazandıran tokenlarının ise Polygon (MATIC), ImmutableX (IMX), Flow (FLOW), Enjin (ENJ) ve Efinity (EFI) olduğunu iddia etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!