Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Davos’taki Forumda Bitcoin’e Olumsuz Yorumlar Geliyor

Şu anda devam eden 2018 Dünya Ekonomi Forumu’nda Bitcoin’e yönelik epey olumsuz yorumlar geliyor. Joseph Stiglitz’in de arasında bulunduğu ekonomistler, itibari paranın kripto paralardan daha üstün olduğunu vurguluyorlar.

İsviçre, Davos’ta yıllık olarak gerçekleşen forumda Nobel ödüllü profesör Stiglitz Bitcoin’in “gizli” kullanım alanlarını önlemenin Bitcoin’i “düzenlemelerle yok etmek” anlamına geleceğini söyledi. Stiglitz şöyle konuştu:

“Dolar denilen güzel bir ödeme aracımız var. Bununla ticaret yapabiliyoruz. İnsanlar neden Bitcoin istiyorlar? Gizlilik için.”

Stiglitz düşüncelerinde yalnız değil. İsviçre Ulusal Bankası başkanı Thomas Jordan da Bitcoin’in kullanım alanlarına sert kısıtlamalar getirilmesi gerektiği kanaatinde.

“Önemli bir ilke var. Benzer eylemler benzer şekilde düzenlenmeli” diyen Jordan şöyle devam etti: “Bitcoin ve diğer kripto paralar, diğer yatırım araçlarıyla benzer yönlere sahip.”

“Bir taraftan nakit parayı ağırca kısıtlayıp diğer yandan da büyük ölçüde her türlü işlem için kullanılabilecek tamamen anonim araçlara izin veremezsiniz.”

Dünya Ekonomik Forumu’nda birkaç yıldır Bitcoin’i ve Blockchain teknolojisini destekleyenler, desteklemeyenler ve Bitcoin konusunda arada kalanlar olarak üç taraf oluyor.

Kripto para piyasası Ocak ayı genelinde biraz daha düşüş eğilimi gösterirken Bitcoin fiyatı hakkında tahminlerde bulunan kişiler de bu tahminleri biraz daha aza indirmeye başladılar. Bitcoin’i eleştiren taraflar da tavırlarında biraz yumuşamaya gittiler.

Stiglitz gibi kendisi de bir Nobel kazananı olan Robert Shiller Eylül 2017’de Bitcoin’in “en iyi balon örneği” olduğunu söylemişti. Shiller geçen hafta Bitcoin hakkında yeniden konuştu ve bu seferki yorumunda “sonuç olarak Bitcoin’e ne olacağını bilmediğini” söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment