Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Protokolünden 9 Milyonluk Saldırının Ardından Geri Ödeme Planı

Avalanche (AVAX) tabanlı Platypus Finance, platformdan çalınan 9,1 milyon dolarlık varlığın detaylı kurtarma planını ve süreç içerisinde yaşananları açıkladı.

Geçtiğimiz hafta bir flash loan (flaş kredi) saldırısına maruz kalan Platypus’un ekibi tarafından yakın tarihte paylaşılan bir blog gönderisinde, olayın ardından yaşananlara ve kurtarma planının detaylarına yer verildi. Ekip, toplamda 9,1 milyon dolarlık zarara uğradıklarını belirtirken tazminat planı kapsamında çalınan varlıkların en az %63‘ünün kullanıcılara geri ödeneceğini ifade etti.

Blog gönderisinde, saldırı mağdurlarını tazmin etmek için Platypus’a ait 1,4 milyon dolarlık hazine varlığına henüz dokunulmadığına ancak yeterli varlık kurtarılamazsa önümüzdeki altı ay içinde bunun yapılabileceğine yer verildi. Bununla birlikte saldırganın ana havuzdaki fonların %35‘ine hiç erişemediği belirtilirken saldırı öncesi varlıkların %17‘sini temsil eden 2,4 milyon USDC’nin halihazırda kurtarıldığı vurgulandı.

Protokol ayrıca saldırganın kimliğini doğrulamak için kripto borsası Binance ile birlikte çalıştı. Ek olarak ekip, kolluk kuvvetleriyle temasa geçtiğini ve Fransa‘da bir şikayette bulunduğunu belirtti.

%78’e varan bir geri ödeme sağlanabilir

Gönderide, istismarın aynı kişi tarafından gerçekleştirilen üç ardışık saldırıdan oluştuğu açıklandı. Toplamda 9,1 milyon dolarlık zarara yol açan bu saldırının 2,4 milyon dolarlık kısmı blokzinciri güvenlik firması BlockSec‘in yardımıyla kurtarıldı.

Saldırganın 380 bin dolarlık varlığı DeFi protokolü Aave‘ye aktarması üzerine Platypus, söz konusu varlıkları geri almak için Aave’nin yönetişim forumuna bir teklif başlattı. Öte yandan Tether, çalınan USDT’nin 1,5 milyon dolarını dondurduğunu beyan etti. Eğer Tether dondurulmuş USDT’yi Platypus’a geri vermeyi kabul ederse ve Aave kurtarma teklifini onaylarsa kullanıcı fonlarının %78‘i kurtarılmış olacak.

287 bin dolarlık varlık ise Tornado Cash ve Aztec Network aracılığıyla “aklandığı” için protokol bu fonları kurtarılamaz olarak işaretledi.

USP, geçen hafta yaşanan bu saldırı sebebiyle dolar sabitliğini kaybetmişti. CoinGecko verilerine göre USP haberin kaleme alındığı esnada 0,32 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!