Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Tarihinin En Büyük Saldırısında 600 Milyon Dolar Çalındı

Salı günü yapılan açıklamaya göre Poly Network’e hem Binance Smart Chain hem Ethereum ağlarında hem de Polygon protokolünde yapılan saldırı sonucunda yaklaşık 600 milyon dolarlık bir kayıp yaşandı. Bu, merkeziyetsiz finans (DeFi) tarihinin dolar bazındaki en büyük saldırısı sayılabilir.

Poly Network ekibi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Binance Smart Chain ile Ethereum ağlarından ve Polygon protokolünden çalınan kripto paraların hangi adreslere gönderildiğini açıklayıp, madencilere ve kripto borsalarına “bu adreslerden çıkan tokenları kara listeye almaları” için çağrıda bulundu.

Yazım anında toplam değeri 600 milyon dolar civarında olan hack saldırısının yaklaşık 265 milyon dolarlık kısmı Ethereum, 251 milyon dolarlık kısmı Binance Smart Chain, 85 milyon dolarlık kısmı ise Polygon kaynaklı.

Çalınan varlıklar arasında Wrapped Bitcoin (WBTC), Wrapped Ethereum (WETH), renBTC, MakerDAO (DAO), Uniswap (UNI), Shiba Inu (SHIB), USDT ve USDC gibi kripto paralar bulunuyor. Poly Network, saldırı sonrası yaptığı açıklamada hacker(lar) hakkında “yasal işlem başlatılacağını” duyurdu.

Farklı blockchainler arasında işlem yapabilmeyi sağlayan Poly Network, halihazırda Bitcoin, Ethereum gibi ağlar dahil olmak üzere toplamda dokuz blockchain ile entegrasyon sağlamış durumda.

Hackerın kişisel bilgilerine ulaşılmış olabilir

Poly Network’ün, tokenların kara listeye alınması için yaptığı çağrının ardından Binance CEO’su Changpeng Zhao Poly Network’e yardımcı olabilmek için “ellerinden geleni” yapacaklarını, OKEx CEO’su Jay Hao da çalınan varlıkları takip etmeye başladıklarını açıkladı.

Tether CTO’su Paolo Ardoino, hacker tarafından yapılmış 33 milyon dolarlık bir USDT işlemini durdurduklarını açıkladı.

Blockchain denetim şirketi Slowmist, Hong Kong’a kayıtlı kripto para borsası Hoo ile yaptığı iş birliği sonucunda saldırıyı düzenleyen hackerın e-posta ve IP adresleri ile kullandığı cihaza dair bazı bilgileri bulduğunu açıkladı.

Şirketin açıklamasına göre hacker, saldırı öncesinde cüzdanındaki bir miktar Monero’yu (XMR) bu borsa aracılığıyla Binance Coin, Ethereum ve MATIC’e dönüştürdü.


Görsel: Hacker, Richard Patterson/Flickr (CC BY 2.0 lisanslıdır, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!