Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

DeFi Yatırımcıları İçin En Büyük 18 Risk

Kripto para veri araştırma şirketi BraveNewCoin tarafından yayınlanan rapora göre merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasında bir dizi finansal olmayan risk bulunuyor. DeFi yatırımcıları için finansal alandan çok teknik çerçeveye sahip 18 büyük risk nelerdir?

Kripto para veri araştırma platformu BraveNewCoin (BNC) kasım ayında merkeziyetsiz finans (DeFi) alanındaki riskler konusunda bir rapor yayınladı. BraveNewCoin raporda, DeFi için finansal risklerden çok teknik riskler üzerinde  durdu. 2020 yılında tam anlamıyla patlama yapan DeFi coinleri için geniş bir yatırımcı tabanı da oluştu. BNCanalisti Xavier Meegan tarafından hazırlanan raporda belirtildiği üzere, DeFi yatırımcısı için risk oluşturabilecek 18 önemli faktör nelerdir?

DeFi yatırımcıları için risk oluşturabilecek önemli faktörler

  • Raporda merkeziyetsiz finans sektörü için ilk sırada verilen finans tabanlı olmayan risk ölçeklenebilirlik olarak gözüküyor. Eylül ayında birçok DeFi platformu rekor seviyelerini görürken, yüksek işlem ücretleri ve gerçekleştirilemeyen işlemler ile tıkanan ağ; hem DeFi yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı hem de bazı DeFi protokollerinin hatalı çalışmasına yol açtı.
  • DeFi yatırımcısı için en büyük 18 riskin 7’sini güvenlik riskleri oluşturuyor. Raporda, güvenlik riskleri 7 ayrı alt başlık halinde incelenerek DeFi yatırımcıları için güvenliğin ne kadar önemli bir faktör olduğu bir kez daha gözler önüne seriliyor. Bu güvenlik riskleri içinde sayılan akıllı sözleşmelerden kaynaklanan güvenlik açıkları bu yıl boyunca şahit olunan birçok DeFi protokolünün yaşadığı siber saldırılara açıklama olabilir.
  • DeFi dünyası için bir başka risk ise oracle faktörü olarak gösteriliyor. Oracle’lar bir akıllı sözleşmeden, sağlayıcıdan ya da bir siber saldırı gerçekleştirmek isteyen kimseden gelen bilgilerin manipüle edilmesi ile piyada yanlış algıların oluşmasını sağlayabilir.
  • Rapora göre merkeziyetsiz finans protokollerindeki tasarım ve birleştirilebilirdik sorunları, platformu hack saldırılarına açık hale getirebiliyor. DeFi ekosistemindeki ara bağlantısallık faktöründen gelen para Lego (money Lego) kavramının projeleri daha da riske açık hale getirebildiği belirtiliyor.
  • Raporda dikkat çekilen bir başka risk de DeFi protokollerinde merkezileşmiş yönetim faktörü. DeFi platformları merkezi bir kurum ya da balinalar tarafından kontrol edildiğinde yatırımcılar için Uniswap’in ilk governance oylamasında olduğu gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.
  • Rapor ekonomik teşvik, finansal cehalet ve regülasyon riskleri gibi birçok farklı riske daha değiniyor. Raporda DeFi alanı için adeta bir mayın tarlası benzetmesi yapılarak, son madde “risk bulma riski” olarak adlandırılıyor.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!