Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deloitte Bünyesindeki ‘Küresel Blockchain Lideri’ İstifa Edip Blockchain Temelli Startup’a Katıldı

Forbes’in 14 Mayıs tarihli haberine göre ”Büyük Dörtlü” danışmanlık firmalarından birisi olan Deloitte’nin eski Küresel Blockchain Lideri Eric Piscini şirketinden istifa etmiş. 50 milyon dolar değerinde küresel blockchain uygulamasının kurulmasına yardım eden Piscini, Citizenz Reserve isimli startup firmasına geçiş yaparak bundan sonra tedarik zinciri ağlarını blockchain üzerine taşımaktan sorumlu olacak.

Gelişim aşamalarında olan startup şirketi şuan için 300 milyon dolar değerinde fona sahip ve tedarik zincirlerinin bütün kademelerinde ortak bir veritabanı platformunu sunmakta. Proje dahilinde ERC20 tokenleri kullanılarak  ZERV adında yeni bir kripto para birimi geliştirildi. Söylenenlere göre ZERV kripto para birimi konsorsiyum üyeleri tarafından blockchain’e giriş yapabilmek için kullanılıp üyelerin ”neredeyse anında gerçekleşene sınır ötesi işlem” yapmalarına olanak sağlayacak.

Platform halka açık Ethereum blockchain ağı üzerinde çeşitli özel blockchain çözümleri kullanılarak uygulanabilen kendi kendine uygulanan akıllı kontratlardan oluşmakta. Anlaşmalar sınır ötesi işlemleri yapabilmek için gereken uzun zaman periyotları ve döviz değişim oranları  yüzünden kısıtlansa da kripto para birimi ile yapılan işlemler neredeyse anlık olarak gerçekleşebilmekte. Piscini konu hakkında şu yorumda bulundu:

”Tedarik zincirinin Ethereum’unu kuruyoruz. Özel blockchain daha çok tedarik zinciri işlemlerine uygunken halka açık blockchain ise ödemeler için daha mantıklı bir seçim. Bizim özel sosumuz tipinde yarattığımız bize has bir köprü bulunmakta.”

ZERV aynı zamanda bir utility token olarak da görülebilir çünkü kullanıcıların platform dahilinde ürün ve hizmet alım satımı yapabilmesine olanak sağlamakta. ZERV kendisini diğer ERC20 tokenlerinden ayıran üçüncü bir içeriğe sahip ki bu da tokenin başka mal varlıkları tarafından destekleniyor olması. Tokeni destekleyen rezerv varlıkları ZERV’i 0.01 dolar seviyesinde ”garanti edilmiş birim fiyatında” tutmayı sağlıyor. Söylenenlere göre 1 milyar dolar değerinde 100 milyar token piyasaya sürülecek.

Forbes’e göre tokenlerin ön satışından elde edilecek fonun %85’i tokenleri destekleyecek rezervi satın almak için kullanılacak. Ön satış tamamlandıktan sonra elde edilen toplam fon miktarının %30’u ise platform üzerinde kullanıcıları yeni tedarik zinciri hizmetleri oluşturmaları konusunda  motive etmek amacıyla kullanıcılara dağıtılacak.

Citizens Reserve’in planlanan piyasaya sürümü Temmuz 2018 civarlarına denk geliyor. Piscini konsorsiyum üyelerinin isimlerini açıklamayı reddetti ancak Citizens Reserve’in şuan için üç kurum ile çalışarak savunma endüstrisine merkezi bir yaklaşıma sahip tedarik zinciri yazılımı geliştirmekte olduklarını bildirdi.

Piscini’nin bu kararı geleneksel teknoloji ve finans firmalarının üst düzey yöneticilerinin blockchain ve kripto para şirketlerine geçtiği bir döneme denk geldi. Aralık ayında David Marcus PayPal ve Facebook’u terk ederek Coinbase yönetici kuruluna atanmıştı. Brian Armstrong bu konu hakkında ”Marcus’un ödemeler ve mobil dünya hakkındaki bilgisi Coinbase’in daha da ilerlemesine rehberlik edecek” yorumunda bulunmuştu.

Bugün erken saatlerde ise Australia  Commonwealth Bank CFO’su istifasını verip Haziran 2017 yılında EOS tokenleri için ilk dijital para arzını piyasaya süren EOS.IS Blockchain yazılımı geliştiricisi Block.one’a katılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment