Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Devam Eden Stabil Koin Çılgınlığı, Uzmanlarca Eleştirildi

2018 yılında piyasaya sürülen en popüler kripto para tercihlerinden birisi şüphesiz ki stabil koin projeleri oldu. Stabil koin projelerinin en çok öne çıkan özelliklerinden birisi, genellikle itibari para destekli olmalarından dolayı piyasadaki volatiliteden çok fazla etkilenmeyip güvenli liman özelliği taşımaları. Bu özelliği ile çok kullanışlı bir ürün gibi gözükse de, bazı uzmanlar stabil koinlerin çok fazla sorun barındırdığı görüşünde.

Tether ile İlgili Endişeler

Stabil koin fikri ilk piyasaya çıktığında oldukça olumlu karşılanmış olsa da, söz konusu furya yatırımcıların belki de piyasaların en tartışmalı kripto parası Tether’e olan güvenlerini kaybetmeleri sonrası başladı. Tether 2018 yılının Ocak ayında ortaya çıkan bazı araştırma sonuçları Tether’in tamamen sahtekarlık olduğunu ve Bitcoin’in fiyatını desteklemek için kullanıldığını ortaya koymuştu.

ABD doları ile 1’e 1 oranında destekli olması gereken stabil koin, bir dizi denetim yaptırsa da denetim sonuçlarını halka açık yapmadığı için şu an bile eleştirilerin odağında. CNBC‘nin de haberinde aktardığı gibi ABD’li düzenleme kurulu CFTC, Tether’e mahkeme celbi gönderince olaylar iyice karışmış ve piyasayı bir korku bile kaplamıştı.

Fırsattan İstifade

Tether’in güvenini kaybetmesi sonucu bir çok firma Tether alternatiflerini üretmeye başladı hatta bazıları BTC alternatifi bile piyasaya sürdü.

Söz konusu firmalar arasında IBM, Circle, Gemini ve Paxos gibi sektörün önemli isimleri yer almakta. Stabil koinler genellikle dolar endeksli olsa bile, geçtiğimiz hafta içerisinde pound endeksli bir kripto para birimi duyurusu bile yapıldı. Aralarında şüphesiz en ilginçlerinden birisi ise değerli maden destekli Tiberius Coin.

Analistler ise piyasada bu kadar çok stabil koin olmasının, kripto para dünyasını geleneksel finans sektörüne doğru ilerlettiği görüşünde. Tabii ki kesin sonuçlar için hepsinin piyasaya çıkmasını ve işlem görmesini beklemekte yarar var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment