Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Devlet Paraları Düştükçe Bitcoin Yükselecek

Kanadalı ünlü bir podcast sunucusu olan Stefan Molyneux’ya göre Bitcoin‘in yaşadığı devasa büyümeden ziyade resmi paraların yaşadığı düşüşün altını çizmek daha önemli.

Molyneux:

“Tek olay Bitcoin’in alıp başını gitmesi değil; resmi paraların serbest düşüşe geçmesi ve bunu yalnızca Bitcoin’in fark etmesi.”

Resmi Paraların Düşüşü

Devletler onlarca yıl boyunca resmi paralar aracılığıyla küresel finans sektörü ve parasal sistem üzerinde mutlak egemenlik sahibiydi. Resmi paralar aracılığıyla ABD Federal Rezervi gibi merkez bankalar rezerv para birimlerinin arzını şişirmeye devam edip Dünya’da en çok kullanılan para biçimini kendilerine göre yönettiler.

Fox Business ile yaptığı röportajda büyük elektronik ürün perakendesi Overstock’un CEO’su Patrick Byrne, yatırımcılar ve piyasa farklı para biçimlerine yöneldikçe resmi paraların ilerleyen yıllarda düşüş yaşamaya devam edeceğini söyledi.

“Resmi paralar düşüş yaşadıkça piyasadaki tek merkezsiz para birimleri olan Bitcoin ve diğer kripto paralar, rezerv para birimlerini devirecekler.”

Byrne resmi paralara biraz ağır denebilecek eleştiriler de getirdi:

“Bunun (Bitcoin’in) balon olduğunu mu düşünüyorsunuz? Cüzdanınızda taşıdığınız resmi para ne sizce? Şu dolar denilen şey alt tarafı ABD Hazinesinin bence sıfır olması gereken ama gereğinden fazla olan yetkisine dayalı bir resmi para. Dünya’nın gerçek paraya dönüş yapma vakti geldi. Ya altın ya Bitcoin.”

Günümüzde devletlere bağlı olmayan ya da devletler tarafından yönetilemeyen iki tip para altın ve Bitcoin. Ancak 2016 yılının sonlarına doğru Hindistan’da gördüğümüz üzere fiziki bir varlık olan altına devlet el koyabilir ve yeniden ele geçirebilir.

Bitcoin’de ise eğer insanlar varlıklarını borsa gibi platformların dışında, özel anahtarlarına tamamen kendilerinin sahip oldukları platformlarda tutuyorlarsa devletin bu varlıklara el koyması mümkün değil.

Bitcoin’in altına karşı olan en büyük avantajı belki de taşınılabilirliği. İnsanlar altın aracılığıyla çok büyük ölçüdeki varlıklarını depolayabiliyor ancak altını, özellikle sınır dışına, aktarmak epey zor.

Resmi Paralar Düşerken Bitcoin Parlıyor

Bitcoin’in devlet paralarına karşı en uygun alternatif olduğu göz önünde bulundurulunca devlet basımlı paralar düştükçe daha fazla yatırımcı ve tüketici Bitcoin piyasasına girmeye devam edecek.

Bitcoin’in rezerv para birimlerinin yerini almaya başlayıp altın piyasasına meydan okuması durumunda da Byrne, Bitcoin fiyatının uzun vadede 1 milyon $’ı görebileceğine inanıyor:

“Bretton Woods’tan beri birbirleriyle rekabet halinde olup dalgalanan para birimleri var. Dolar diğer para birimlerine karşı sıfırı görmemiş olabilir ama tüm bu para birimleri, altın ve Bitcoin gibi kontrol edemeyecekleri paralar karşısında %95 düşüş yaşadılar. Bitcoin şuanda 1 milyon $’a doğru ilerliyor olabilir.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment