Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Para Konusunda Devlete mi Güvenirsiniz, Şirketlere mi?

The Economist, insanların ödeme alışkanlıklarını görebilmek için yeni bir anket düzenledi. 3 binden fazla kişinin katıldığı bu ankette insanlara ödeme alışkanlıklarıyla, dijital paralarla, kağıt para kullanımıyla ilgili sorular soruldu.

Ankette alınan sonuçlar insanların genel olarak dijital ödeme seçeneklerine yönelmeye başladıklarını gösteriyor. Ayrıca birçok kişi ‘dijital para’ fikrine de sıcak bakıyor. Fakat Facebook’un Libra projesi gibi projeler, yani özel şirketler tarafından geliştirilen dijital paralar insanları biraz endişelendiriyor.

Dijital Dönüşüm

Dünya genelinde dijital ödeme yöntemlerini tercih eden insanların sayısı hızla artıyor. Öyle ki İsveç Merkez Bankası gibi merkez bankaları, vatandaşlardan gelen yoğun talep sonrasında dijital para fikrini değerlendirmeye başladılar. The Economist tarafından yapılan anket de banknot kullanımının azalmaya başladığını gösteriyor.

The Economist’in anketine göre insanların %64’ü geçtiğimiz son 12 ay içerisinde yaptıkları ödemelerin en az yarısını dijital bir şekilde yaptılar. Burada “dijital ödeme” derken her türlü online bankacılığı, PayPal&TransferWire gibi platformları, mobil ödeme seçeneklerini ve tabii ki Bitcoin, Ether, XRP gibi dijital paraları kastediyoruz. Bu arada anket katılımcılarının %80’inden fazlası günlük işlemlerini nakit para kullanmadan, dijital bir şekilde yapabileceğini söylüyor.

İlginç olan şeylerden biri gelişmiş ülkelerdeki insanların nakit para kullanmayı tercih ediyor olmaları. Gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar “nakitsiz toplum” fikrine daha sıcak bakarken gelişmiş ülkelerdeki insanlar nakit paranın ortadan kalkacağını düşünmüyorlar.

Statcounter tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye, Endonezya, Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki akıllı telefon kullanımı diğer ülkelere kıyasla çok daha yaygın durumda. Bu ülkelerdeki insanlar dijital dönüşüm sürecine de daha hızlı adapte oluyor gibi görünüyorlar. Özellikle Türkiye’deki dijital dönüşüm sürecini şurada özetlemiştik.

Devlet ve Özel

The Economist tarafından yapılan araştırmalara göre insanlar dijital ödeme yöntemlerine sıcak bakıyor olsalar da Bitcoin, Ether, XRP gibi dijital paralara hala pek ısınabilmiş değiller. Görünüşe göre insanlar ya dijital paraları “anlamıyorlar”, ya dijital para kullanımını “güvenli bulmuyorlar”, ya da daha farklı bir sebeple dijital para kullanmayı tercih etmiyorlar.

Dijital para kullanımının önündeki engeller, The Economist

İnsanların dijital para konusunda en çok dikkat ettikleri şeylerden biri “güvenilirlik” gibi görünüyor. Bu yüzden birçok insan devletin üreteceği bir dijital parayı özel bir şirket tarafından üretilmiş dijital paraya tercih ediyor.

Yukarıdaki tabloda da görülebileceği üzere anket katılımcılarının %54’ü, dijital merkez bankası paralarını güvenilir buluyor. Buna karşılık olarak katılımcıların %36’sı özel bir şirketin ürettiği dijital parayı güvenilir buluyor. Tamamen merkezsiz bir dijital parayı güvenilir bulanların oranı ise %26.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment