Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsveç Merkez Bankası Kendi Dijital Parasını Denemeye Başladı

Dünyanın en eski merkez bankası olan İsveç Merkez Bankası kendi dijital para projesini geliştirmeye başladı.

Testler Başladı

Bahamalar Merkez Bankası’nın ardından İsveç Merkez Bankası da kendi dijital para projesi için bir test süreci başlattı. İsveç Merkez Bankası’nın kısa süre önce yayınladığı resmi duyuruya göre bu proje bir yıl boyunca test edilecek.

İsveç Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre günümüzde ülkedeki ödeme işlemlerinin sadece yüzde 1’i nakit parayla yapılıyor. Bu bağlamda İsveç’in zaten büyük ölçüde dijital ödeme teknolojilerine geçiş yaptığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın amacı İsveç Kronu’nun dijital versiyonunun başarılı olup olmayacağını anlamak ve:

E-kron projesinin halk arasındaki olası kullanım alanlarını görmek.

Bu proje kapsamında Accenture ile işbirliği yapacak olan İsveç Merkez Bankası’nın projeyi Şubat 2021’e kadar sürdürmesi bekleniyor. Bu projeden tam olarak ne gibi bir sonuç çıkacak henüz elbette bilinmiyor ancak İsveç’in bu yönde bir adım atması pek şaşırtıcı olmadı.

Tahmin Ediliyordu

İsveç Merkez Bankası bundan birkaç hafta İngiltere, Kanada gibi ülkeler de dahil olmak üzere beş farklı ülkenin merkez bankası ve Avrupa Merkez Bankası ile birlikte ortak bir grup kurmuş, dijital paraları araştırmaya başlamıştı.

Bunun yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın bir süredir Libra gibi projelerle ilgili yaptığı açıklamalar da İsveçli yetkilileri etkilemiş olabilir. Avrupa Merkez Bankası Facebook’un dijital parasının Avrupa’daki düzeni bozabileceğini ve Avrupa’nın Libra ile mücadele etmesi gerektiğini düşünüyor.

Tüm bunlara ek olarak İsveç Merkez Bankası’nın bir süredir dijital ödeme teknolojileriyle ilgili araştırmalar yaptığı da biliniyor. Bunun başlıca sebebi aslında Merkez Bankası’nın bu teknolojilerden endişeleniyor olması. Libra gibi projelerle birlikte itibari para kullanımının azalacağından endişelenen banka yetkilileri geçen yıl şöyle bir açıklama yapmışlardı:

Eğer insanlar merkez bankası tarafından basılan paraları kullanmamaya başlarlarsa İsveç Merkez Bankası’nın geliştirdiği güvenli ve etkili ödeme sistemi tehlikeye girer.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment