Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Dijital Parası İlk Kez B2B Amaçlı Kullanıldı

Çin’in dijital yuanı, ilk kez firmadan firmaya (B2B) ödeme yöntemi olarak kullanıldı. İşlem, Çin’in Dalian şehrindeki iki enerji şirketi arasında gerçekleşti.

Chinadaily haberine göre iki işletme arasındaki işlem, dijital bir platform aracılığıyla gerçekleşti. Dijital yuanın kullanıldığı işlem, gerçek zamanlı olarak takip edildi.

Aktarılanlara göre, Çin’in dijital merkez bankası parası (CBDC) açısından bir ilki temsil eden bu transfer, Çin Posta Tasarruf Bankası, Dalian Deta Holding ve CYNTEK ortaklığıyla gerçekleşti.

Dijital yuan ile veri takibi

İşletmeler arası dijital yuan kullanımının verimlilik, hız gibi çeşitli kolaylıklar sağlayabileceği belirtiliyor. Fakat sorunsuz bir şekilde tamamlanan işlem, gizlilik ile ilgili bazı soru işaretleri doğurdu.

Wall Street Journal’ın haberine göre dijital yuanın ne kadar anonim olacağıyla ilgili çeşitli iddialar bulunuyor. Dijital paralarla ilgili altı yıldır çalışmalar yapan Yaya Fanusie, devletlerin bu projeler aracılığıyla ne kadar fazla veri elde edebileceğine dikkat çekiyor.

Çin Merkez Bankasının dijital yuan sayesinde “kimin, nerede, ne zaman, ne kadar para harcadığını görebileceği” ifade ediliyor. Çinli işletmeler üstünde baskı oluşturabileceği belirtilen bu durumun, yabancı şirketleri zor durumda bırakabileceği söyleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!