Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dikkat! Araştırmacılar Telegram ve Discord Uygulamalarında Binlerce ‘Pump ve Dump’ Grubu Buldu!

18 Aralık tarihinde sonuçları açıklanan ve Social Science Research Network tarafından yapılan araştırmaya göre, popüler mesajlaşma uygulamalarının neredeyse hepsinde, binlerce pump ve dump grubu bulundu. Pompala ve boşalt olarak da bilinen bu yöntem, bir kripto para biriminin fiyatı düşükken yüklü bir miktarda alım yapma ve daha sonra fiyat belirli bir seviyeye çıkınca yine yüklü bir miktarda satış yapma olarak biliniyor ve genellikle bir çok kişiyi zarara uğratıyor.

Yeni açıklanan araştırma sonuçlarına göre, ”pump ve dump olayı oldukça yaygın ve genellikle oldukça kazançlı” olabiliyor. Bloomberg tarafından 19 Aralık tarihinde yayınlanan haberde ise, araştırmacıların özellikle bu yılın Ocak ve Temmuz ayları arasında sadece Telegram ve Discord platformlarında yaptıkları araştırmalar ile 4,818 adet pump ve dump grubu bulduğunu ifade etmekte.

Araştırmacılar, ”düşük hacme sahip koin’lerin” pumplanmasının, kripto para sektöründeki daha fazla hacme sahip koin’lerin pumplanmasına karşı çok daha kazançlı olduğunu iddia etmekte. Bunun yanı sıra araştırmacılar lider kripto para birimi Bitcoin’e odaklı pump ve dump gruplarının da olduğunu ve bunların 76 tanesinin Telegram üzerinde, 6 tanesinin ise Discord üzerinde tespit edildiğini vurgulamakta.

Söz konusu gruplar oldukça aktif bir kripto para topluluğu bulunan ülkemizde de ciddi anlamda kullanım görüyor. Söz konusu yöntem kripto para piyasasında herhangi bir yaptırıma yol açmasa da, geleneksel borsaların neredeyse çoğunda bu yöntem yasa dışı olarak bilinmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment