Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dikkatli Olmakta Yarar Var: İşte Bitcoin’lerinizi Kaybedebileceğiniz 5 Olay ve Yapabilecekleriniz

Bitcoin ağı gerçekten de güvenli ancak çeşitli hatalar ve yanlış kullanılan yöntemlere ek olarak koin sahiplerinin yapacakları hatalar; zar zor elde edilen koinlerin bir anda ellerinizden kayıp gitmesine sebep olabilir. İşte bu sebeple, aşağıda sizinle paylaşacağımız 5 şeye çok ciddi şekilde dikkat etmeniz, sizin için çok iyi olacaktır.

Koinler birçok sebepten ötürü kaybolabilir ve kripto paraların birçok insan için yeni ve anlaması zor olduğunun da göz önüne alırsak; bu konuda ekstra dikkat etmekte büyük fayda var. İşte o 5 sık karşılaşılan sebep:

1-) Koinlerin Hepsini Borsada Tutmak

Özel cüzdanlar hakkında bilgisi olmayan insanlar, genelde koinlerini borsalar üzerinde tutarlar ve bu da beraberinde büyük bir risk getirir. Borsalar, hackerlar için adeta bir uğrak noktadır ve maalesef en büyüğünden en küçüğüne, en gayrı resmisinden en kurumsalına, tüm borsaların hacklenme ihtimali, azımsanmayacak kadar yüksektir. Coincheck ve Bithumb gibi iki büyük borsanın yaşadıkları halen hafızalarda tazeliğini korurken, bu noktada ekstra dikkatli olmakta büyük fayda var.

Nasıl Kaybı Engellerim: Yapılacak şey aslında gayet basit. Özel bir cüzdan almak ve özel şifre ile onu kontrol etmek. Tüm varlığınızı ya da varlığınızın büyük bir kısmını borsalarda muhafaza etmemek.

2-) Riskli Bir ICO’ya Yatırım Yapmak

Kripto para piyasası geçtiğimiz sonbaharda adeta çıldırırken, ICO’lar da bu çılgınlıktan nasibini alıp adeta her delikten çıkmaya başladı. Ancak bunların birçoğu, günün sonunda tam bir hayal kırıklığına dönüştü. Birçok insanın ETH’lerini ve BTC’lerini alan ICO düzenleyicileri, daha sonra ya kaçtılar, ya da borsadan çok daha düşük fiyata tokenleri satışa sunulmak durumunda kaldı.

Yapılan bir araştırmada, 2017’den bu yana yapılan ICO’lardan %80’inin ICO satış fiyatı, borsa listeleniş fiyatından daha yüksek ve işin daha da ilginci, bu çoğu ICO’nun Blockchain ile hiçbir ilgisi yok. Bu noktada daha kendini kanıtlamış ICO’lara gitmekte yarar var.

Kaybı Nasıl Engellerim: Ekibi ve projeyi bir kere çok iyi araştırmak ve ona göre karar vermek gerekir. Özellikle ekibin geçmişte ne yaptığı ve de ne tarz projelerde yer aldığı, yatırıma karar verme noktasında büyük öneme haizdir ve bunu atlamamak gerekir.

3-) Bedava ETH Dağıttığını İddia Edenlere İnanmak

Böyle şey mi olur deyip geçmeyin, maalesef son dönemde çok sık oluyor. Sektörün önde gelen isimlerini taklit eden fake hesaplar Twitter’da insanları bedava ETH dağıttıklarına inandırıp katılım için az miktarda da olsa koin istiyor ve ne kadar fazla kişiyi dolandırırsa o kadar yanına kar kalıyor. Hiçbir ünlü ve itibarlı isim, böyle bir şey yapmıyor ve yapanların da hesaplarında zaten mavi tik oluyor; o yüzden çok dikkatli olmak gerekiyor.

Kaybı Nasıl Engellerim: Aslında basit, internet üzerinden tanımadığınız bir kişiye para göndermemeniz, gayet yeterli olacaktır.

4-) Özel Şifreleri Kaybetmek

Sizin koinlerinize sahip olmanızı sağlayan şey, özel şifrelerdir ve bunun kaybı demek; koinlerin sonsuza uğurlanması demek olacaktır. Bu noktada internette yüzlerce hikaye bulmak mümkündür ve insanlar bu basit hatalar sebebiyle yüz binlerce dolardan olmuştur. Bu insanlra gibi olmamak için ekstra dikkat göstermek elzemdir.

Kaybı Nasıl Engellerim: Bir kere yapılması gereken şey çalışan yedekler tutmak ve kurtarma süreçlerini test edip, çalıştıklarına emin olmaktır. Şifreleri fiziksel bir şeyde tutmak da çok önemlidir. Örneğin bir kağıda yazıp güvenli bir yere koymak, yapılabilecek en akıllı hareketlerden birisidir.

5-) Koinleri Yanlış Adrese Göndermek

Bitcoin gönderimleri geri çevrilemez özelliği ile bilinir yani bir kere bir adrese gönderdiyseniz ve o adres yanlışsa, geçmiş olsun demekten başka yapacak bir şey yoktur. Hatta bazı kötü niyetli insanlar, siz doğru adres girseniz dahi sizi hackerların adresine yönlendirecek yazılımlar geliştirmişlerdir ve bu da, paranın sonsuzluğa ya da hackerın hesabına gittiğinin bir nevi kötü bir sağlamasıdır.

Kaybı Nasıl Engellerim: Bir gönderim yapmadan ya da bir gönderim almadan önce adresi en az üç kez dikkatli bir şekilde incelemek, size büyük bir artı getirecektir. Her şeyin yerli yerinde ve doğru olduğunun bilinmesi, yapılabilecek en güzel şeydir ve bu basit hareketle, çok daha güvenli bir gönderim yapmak mümkündür.

Korkacak Bir Şey Yok

Biraz bilinçli davranış ile birlikte tüm bu kötü niyetli hackerların hedefi olmaktan kurtulabilirsiniz. Dikkatli davranmakta ve özellike ICO konusunda titiz davranmakta büyük bir fayda olduğunu bir kez daha belirtmekte yarar var. Kendini kanıtlamış, ekibiyle güçlü ve itibarı yüksek ICO’lar sizin hedefiniz olmalıdır. Aksi takdirde kumar oynadığınızın bilincinde olmalısınız ki yatırım; kumar oynamak değil, çok daha ciddi ve kıymetli bir iştir. Kişisel bir cüzdanda koinleri saklarken de, sizlere belirttiğimiz şeylere uymanız, çok doğru bir hamle olacaktır. Son olarak, insanlara Twitter üzerinden ne olursa olsun, ETH göndermeyin ve bu dolandırıcıların oyununa alet olmayın.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment