Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hep Kıyaslanıyor: İşte Bitcoin’de 2014 ve 2018’de Yaşanan Düşüş ve Sonrasında Ne Olabileceğinin Cevabı

Bitcoin forumlarında, sosyal medyada ya da çeşitli sohbetlerde son dönemde hep duyduğumuz ”Bu yaşanan süreç 2014’teki ile çok benzer” ifadesini, grafikleri kıyaslayarak ortaya açıkça koyan Quartz firması, 2014 ve 2018’in bu döneminde Bitcoin’de yaşanan düzeltmeleri ele aldı. Çıkan sonuçlar, 2018’deki düzeltmenin, 2014’e göre çok daha kısa sürebileceğini gösteriyor.

Benzer İki Yıl: 2014 ve 2018

4 Aralık 2013’ten 4 Ocak 2015 tarihine kadar geçen 400 günlük süre boyunca, Bitcoin fiyatı neredeyse %80 oranında değer kaybetti. Orta vadede Bitcoin fiyatı o dönemde bir dönem tekrar eski seviyesini bulmuş; ancak daha sonra büyük bir düşüş yaşamıştı.

2014’te Bitcoin fiyatında yaşanan %70’lik düşüş için tam 300 gün gerekti. 2018’de ise yaklaşık 200 günden az bir sürede, Bitcoin değerinin %72’sini kaybederken, iki yıl kıyaslandığında, 2018 yılında Bitcoin’in yaşadığı düşüşün çok daha kısa sürede gerçekleştiği görülüyor.

Gerçekten de iki dönemin grafiklerini kıyasladığımızda, sürecin birbirine çok benzer gittiğini görebilmek mümkün ancak tek bir farkla; o da sürenin bu dönemde çok daha kısa olması. Otoriteler, Bitcoin’in 2014’e kıyasla bu yıl daha hızlı bir düzeltme süreci yaşadığını belirtirken, iki grafiği yakın olarak incelediğimizde; süreç boyunca benzer inişler çıkışların dahi olduğu rahatça görülebiliyor. Şu anda 2014 döngüsüne bakılırsa, Bitcoin’in bir miktar daha düşüp dip yapacağı ve orada bir süre takılacağı ifade ediliyor.

Grafik Quartz’dan alınmıştır ve 2014 yılı ile 2018 yılı düzeltmelerini karşılaştırmaktadır.

Daha Kısa Süren Bir Düzeltme

BitMEX CEO’su Arthur Hayes’in geçtiğimiz günlerde CNBC’ye verdiği demeçte söylediği Bitcoin’in 3 bin ila 5 bin dolar arasına kadar inebileceği bir düzeltme periyodu yaşayabileceğini belirtmiş ve sonrasında fiyatın 50 bin dolara çıkabileceğini söylemişti. Hayes, Bitcoin’i 50 bin dolarlara çıkaracak şeyin ise SEC tarafından onaylanacak bir ETF türü bir şey olabileceğini de ifade etmişti.

Bitcoin’in 2014’te yaşadığına benzer şeyleri şu an daha hızlı yaşadığı göz önüne alınırsa ve de buna piyasanın artık daha farklı bir hal alması, gerek yatırımcı gerekse de düzenleme bazındaki gelişmeler ilave edilirse, bu düzeltmenin daha kısa süreceğini ön görmek de gayet mümkün.

Hayes, ABD’li yetkililerinin yapacağı olumlu bir düzenleme hamlesinin piyasaların ciddi bir momentumla yukarı sıçramasına neden olabileceğini belirtirken, sürecin nasıl olacağını ise sadece zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment