Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kraken’dan Tether Manipülasyonu İddialarına Sert Çıkış Geldi

Dün Koin Bülteni’nde yayınladığımız yazıda Tether ile Kraken arasında garip bir ilişki olabileceğini, Kraken borsası üzerinden Tether manipülasyonu yapılıyor olabileceğini söylemiştik. Kraken bu yönde çıkan haberlere cevap niteliğinde bir yazı yayınladı ve tabiri caizse açtı ağzını yumdu gözünü.

Kraken’dan Bloomberg’e Tepki

Borsa bu gece Tether Hakkında: Gazeteciler Mantığa Aykırı Hareket Ediyor, Kırmızı Bayraklar Sallanıyor başlığı altında bir yazı yayınladı ve gazetecilerin iddialarına epey sert bir dille karşı çıktı. Yazının giriş kısmı şu şekilde:

“Yazının başlığı Bloomberg News’te piyasa yapıları hakkında haberler yapan, arbitraj ve emir defterleri gibi en basit piyasa konseptlerini dahi izah edilemeyecek şekilde kavramayı beceremeyen gazeteciye gönderme içermektedir. Bundan daha kötüsü ise diğer sözde gazetecilerin buna alkış tutmaları ve kendi itibarlarını mahvetmeleri oldu. Tüm bunlar mantığa aykırı.”

Kripto para sektöründeki en ‘olaylı’ borsalardan birinin Kraken olduğunu söylesek pek yanılmış olmayız. Şirketin şu anda Tether iddiaları hakkında konuşan gazetecilere böyle ağır laflar söylüyor olması bir yana, geçmişte ABD başsavcısına dahi karşı çıkmışlığı var. Başsavcılık ofisi o dönemlerde ABD merkezli kripto paralarını soruşturmaya başlamıştı ve Kraken’ın CEO’su olan Jesse Powell, soruşturma bildirisini aldığı zaman başsavcılık ofisine epey ağır konuşmuştu:

“Bu 2 haftalık teslim süresi olan 34 maddelik talep kağıdını gördüğümde kendime dedim ki ‘bu herifler amma küstah, zamanımıza, yaptığımız işe karşı amma saygısızlar!'”

Kraken’ın şimdiki lafları ise doğrudan gazeteci Matt Leising’i hedef alıyor. Kendisi Kraken ile Tether arasındaki ilişkiden bahseden ilk yazar olmanın yanı sıra Satoshi Nakamoto’nun döndüğüne dair de yazılar yazmıştı.

Borsanın yayınladığı yazıda Leising ile ilgili şu şekilde bir kısım da yer alıyor:

“Yasalarımızı yapan kişilerin bu tarz yazılar okuduklarını düşünmek gerçekten endişe verici. (Leising’in) yazısının başlığı çok ilgi çekiciydi ve tabii ki pek çok kişi tarafından okundu ama Reddit ve Twitter üzerinde bu iddialara katılmayan kişiler ne olacak? Düzgün gazeteciliğe inanan ve kendi haber kaynaklarının uzmanlığına güvenen okurlara ne olacak? Piyasada manipülasyon avı başlatacaksak oklarımızı şu yöne doğrultalım: Bloomberg News’teki yazı 29 Haziran’da yani ikinci çeyreğin son gününde, çeşitli vadeli işlem sözleşmelerinin bitim tarihinde yayınlandı.”

Kraken yayınladığı bildiride Tether’ın istikrarlı bir fiyata sahip olmasının tokenın tasarımından ve sıradan sayılabilecek oranlardaki arbitrajından kaynaklandığını belirtiyor ve borsanın Tether piyasası üzerindeki etkisi hakkında konuşuyor:

“Sektördeki konumumuzla övünüyor olsak da maalesef USDT’nin fiyatında söz hakkımız yok. USDT fiyatının diğer platformlardaki BTC/USDT ya da ETH/USDT piyasalarında alınıp satılan milyarlarca adet USDT ile belirleniyor olması çok daha muhtemel gibi. Eğer bir platformda 1 BTC’nin fiyatı 6 bin 350 USDT’yken bu fiyat Kraken’da 6 bin 350 dolarsa USDT’nin fiyatı mantıken 1 dolardır. USDT üzerinde yapılan bu düzeydeki fiyat keşifleri yüz milyonlarca dolarlık hacme sahip piyasalarda yapılıyor, Kraken’ın son 24 saatlik hacmi 1 milyon dolardan az olan USDT/USD piyasasında değil.”

Borsanın manipülasyon hakkındaki açıklaması:

“Manipülasyon iddialarını epey ciddiye alıyoruz. Tüm kullanıcılarımız için adil olan bir platform işletmeye çalışıyoruz. Bloomberg’teki yazıyı okuduktan sonra kafamızı kaşıyıp yazıda bahsedilen manipülasyonun ne olduğunu anlamaya çalıştık. Belli bir varlıkla desteklenen bir sabitkoinin bu kadar sabit bir ticarete sahip olduğuna inanmak bu kadar zor mu ya… Daha önce de söylediğimiz gibi, farklı boyutlardaki alım-satım işlemlerinin fiyat düzeyine neden çok az etki ettiğini anlamak için emir defteri konseptini anlamak yeterli. Eğer emir defterlerini anlamak çok zor geliyorsa sizin marketteki stokları düşünün. Sepete her avokado eklediğinizde avokado fiyatı artıyor mu?”

Kraken’ın Tether üzerinden wash trading gibi eylemlere de karıştığına dair iddialar çıkmıştı ve borsa bu iddiaları da cevapladı:

“USDT üzerinden yapılan wash trading işlemlerini bulmak istiyorsanız gidin başka yere bakın. Ayrıca zaten sabitlenmiş olan bir varlığın sabitlendiği şeye karşı wash trading edilmesinin neresi zararlı? Kraken için konuşacak olursak burada USDT yalnızca sabitlendiği şey ile yani dolarla değiştirilebiliyor. Bir de emirlerdeki gizemli 13076.389 sayısı hakkında cevap vermemizi istediler. Bu sayılar rastgele seçiliyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment