Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yine Tether, Yine Bir Olay: Kraken’de Tether ile Manipülasyon İddiaları

Dünyaca ünlü kripto para borsası Kraken’de geçtiğimiz yaz boyunca yapılan 50 bin işlem, Tether ile ilgili yine bazı şüpheler doğurdu. Bir gazeteci, bir akademisyen ve de eski bir Amerikan Federal yetkili tarafından analiz edilen veriler; Tether ile yapılan enteresan işlemlere dikkat çekerken; Kraken ve koinin arasındaki ilişki hakkında da kırmızı bayrakların bir nevi sallanmasına neden oldu.

Tether Yine Sahnede

Sürekli olarak gündemden manipülasyonlarla düşmeyen Tether için, şimdi de başka bir süreç baş gösterdi. Bu sefer koinin, ‘wash trading’ adı verilen sistemde rol oynadığı iddia edildi. Bilindiği üzere wash trading, temel bir ifadeyle bir hesaptan açılan emirin, aynı kişi ya da kuruma ait başka bir hesaptan kapatılmasıdır. Yani temelde bir el değiştirme görünse de, aslında pratikte hiçbir şey olmamıştır.

1 Mayıs ve 22 Haziran tarihleri arasında yapılan 56 bin USDT işlemine bakan analistler, çok büyük işlemlerin bile koinin fiyatına etki etmediğini gösterdi. Örneğin Kraken’de yapılan 13 milyon 76 bin 389 Tether’lik bir işlem ilk bakışta göze çarparken, analistler işin bu kısmında botların etkili olduğunu ifade etti.

Koin, geçtiğimiz dönemde de gerçekten dolar destekli olup olmadığı ile ilgili ciddi bir tartışma yaratmış ve yazdırdığı denetleme raporu birçok otorite tarafından tarafsız bulunmamış ve tartışmaları dindirmesi gereken rapor, tam tersi yönünde müthiş bir tartışma daha başlatmıştı. Ayrıca Texas üniversitesi’nden yetkililer de, Tether’in Bitcoin fiyatında manipülatif amaçlarla kullanıldığını belirten bir akademik makale kaleme almış ve de koinin, Bitcoin’in 2017 sonundaki büyük yükselişinin sebeplerinden biri olduğunu ortaya koymuştu.

Kraken, Tether ve Manipülasyon

Başta eski Fed yöneticisi Mark Williams ve NYU’dan akademisyen Rosa Abrantes Metz’in incelediği Kraken’deki Tether faaliyetlerinde, çok ciddi miktarda tuhaf emirler gözlendi. 5 haneleri aşan işlemler adeta peynir ekmek gibi giderken, bazılarının sürekli olarak tekrar ettiği görüldü. Tether’in bu iddialara cevap vermemesi de, araştırmayı biraz daha derinleştirdi.

Yapılan bu çok yüksek haneli alımlara rağmen Tether fiyatında bir değişiklik olmaması, akıllara koinin arzının trade botları tarafından kontrol edildiğini getirirken, konu ile ilgili birçok otorite bunun net bir manipülasyon olduğunu iddia etti. Ancak bazıları da, bu tarz bir suçlama yapabilmek için daha net kanıtlara ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Daha sonra araştırmacılar çok yüksek haneli işlemlerin borsada sürekli olarak tekrarlandığını da kanıtlarken, bu durumun da işin botlar tarafından yönetildiğinin bir kanıtı olduğunu fade etti. Kraken’in böylesi bir olayla bağı olup olmadığı ise şu aşamada henüz belirsizliğini korurken; borsanın CEO’su Jesse Powell, bir açıklama yaparak şunları söyledi:

”Halka açık görüntülenebilen veri akışımızda bizi zan altında bırakacak bir şey yok. Bununla birlikte, bizim incelememiz gereken veri setinin meşruiyeti ile ilgili de net bir durum şu an ortada yok.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment