Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dogecoin 1 Cent Oldu!

Geride bıraktığımız yıl birçok kripto paranın inanılmaz bir derecede yükselmesine sebep olmuştu. Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve IOTA’nın adını sık sık duymuştuk. Ancak bu yıl büyük bir hızla yükselen, çoğu kişinin farkında bile olmadığı bir koin var: Dogecoin. Bu haberi yazdığımız sırada Doge’nin fiyatı 0.0094$, ancak sadece 24 saat önce fiyat 1 Cent’e vurmuştu!

Bu yılın başındaki fiyat size 1 Cent başına 4-8 adet Dogecoin veriyordu. Ancak şimdi fiyatın yükselmesiyle Dogecoin kullanıcı topluluğu yılbaşı hediyelerini erkenden almış oldu. Yaşanan yükselişle birlikte Doge, Coinmarketcap’te piyasa değeri bakımından 35. sıraya bile oturdu. Bundan önceyse 40-50. sıradaydı.

Aslında eskiden bir şaka olarak kullanıma sunulan Doge, başarılı sayılabilecek bir kripto para. Projenin azmi ve arkadaş canlısı kullanıcı topluluğunun desteği sayesinde Dogecoin hala ayakta. Şimdiki yukarı çıkmış fiyatıyla bile Doge diğer koinlere göre oldukça ucuz sayılır, özellikle kripto paralara ufak bir birikimle giriş yapan yatırımcılar için. Fiyatın son ay yaşanan yükseliş trendini tabii ki direkt ucuzluğuna bağlamak zor, ancak Dogecoin yükselişi ve hiçbir zorlukta vazgeçmeyen kullanıcılarıyla örnek bir kripto para olmaya layık.

Transfer Fiyatları Negatif Etkilendi

Bu yükseliş tabii ki çok güzel bir gelişme ve koinin daha da fazla tanınmasına vesile olacak. Bununla birlikte, Dogecoin’in transfer ücretleri de arttıkça artıyor. Aslında alınan ücret transfer başına 1 Doge, ancak bu ücret yılın başında alınan miktara göre 4 kat daha fazla. Bu kulağa ufak kusurlardan şikayet etmek gibi gelebilir, ancak transfer ücretinin artması gelecekte dikkat edilmesi gereken bir konu.

Fiyatın Gerçekten bir Önemi Var mı?

Dogecoin’in çok başarılı bir performans göstermesinin sebeplerinden biri de muhtemelen kullanıcıların fiyat hakkında endişelenmemesi. Reddit’teki /r/dogecoin forumundaki kullanıcıların çoğu tek bir ilkeyi göz önünde bulunduruyor: 1 Doge her zaman 1 Doge’a eşit olacak… Aslında bu kripto paraların tamamını kapsayan oldukça mantıklı bir görüş. Koinlere değer veren şey, kullanıcı topluluğunun ta kendisi. Topluluk olmadan koinlerin de hiçbir değeri olmazdı.

Diğer kripto para kullanıcı toplulukları da aynı felsefe altında görüşlerini belirtseydi belki de bugün kripto paralar USD ile karşılaştırılmayacaktı bile. Kripto paraların temeldeki hedefi geleneksel finansal düzeni tamamen değiştirmek. Bu durumda koinlerin değerini USD gibi hükümet destekli para birimleriyle ölçmek kulağa mantıklı gelmiyor. Örnek vermek gerekirse, birkaç yıl önce bir kullanıcı 10,000 BTC ödeyerek iki pizza sipariş etmişti. Günümüzde yatırımcılar bu konu üzerinde tartışırken ödenen BTC’lerin milyonlarca dolar değerinde olduğunu belirtiyorlar. Ancak bunun yerine iki pizza için 10,000 BTC ödendiği belirtilseydi bu gergin bir tartışmadan çok daha komik bir tartışmaya dönüşebilirdi. Kripto para topluluğu bu felsefe altında toplanırsa çok daha sıcak kanlı bir ortam oluşabilir, bu da eninde sonunda Bitcoin’e uzak duran insanları cezbedebilir. Belki de kripto paraların genelinde yaşanan yükseliş, artan yatırımlardan dolayı değil, Amerikan Doları‘nın diğer para birimleriyle birlikte değer kaybetmesindendir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Veysel Şahin
    Posted 29 Aralık 2017 - 02:44 02:44

    Dogecoin geleceğin parası. Denizkabuğu, kiremit, kurşun, gümüş, Tunç, altın ve pamuktan imal banknotlar geçen insanlık tarihi, yeni çağ ve 3.sanayi çağının eşiğinde iken 1988’de The Economist dergisinin kapağında yayınlanan Anka kuşunun pamuktan imal doları yakarken verilen mesajda gizli herşey. Derginin kapağı 2018 diyor. Hazır olun diyor. Ve yıl 2018…altın sikke dünyasının egemen güçlerinin pamuk banknotlar geçişi kanlı oldu ve dünya savaşı ile sonuçlanan imparatorluk devrinin sonunu getirdi. 2.cihan savaşı da bu yüzden çıkmıştı. Şimdi insanlık tarihinin geleneksel devrim ve geçiş süreçlerinde birini daha yaşamanın belkide kripto Cüzdanı olan ademoğlu olmanın ayrıcalığı ile tanıştık. Bizden önceki ara nesiller bu devrimi göremedi. İnsanlığın geleceğine imza atan bu süreci heyecanla izliyoruz. Sınıfsal fark ve Zengin-fakir denkleminin bozulacak yeni bir çağa giriyoruz. Yeniçağa ve yeni para…

Leave a comment