Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dogecoin’in Yaratıcısı Jackson Palmer:  2018 “Fork Yılı” Olma Yönünde Gidiyor

Bay Area  ürün müdürü  ve kripto para topluluğu tarafından bir taklit olarak başlayıp 2018 yılının başında 1 milyar dolarlık piyasa hacmini aşan Dogecoin’in yaratıcısı olarak bilinen Jackson Palmer Cointelegraph’a, kripto paranın geleceğini hakkında ne düşündüğünü, kripto para topluluğu konusundaki fikirlerini ve gelecek için bazı planlarını anlattı.

2013 yılında Dogecoin piyasaya sürüldüğünde bu işin fikir babası olan Jackson, ilerleyen  yıllarda topluluk ve topluluğun kültürü ile ilgili hoşlanmadığı şeyleri  açıkça dile getirdi. 2014’ün sonlarından ititbaren projeden çekilmeye başladı.

Cointelegraph: Geriye dönüp baktığınızda sizce buna değdi mi?

Jackson Palmer: Dogecoin’den ve topluluktan bir dolandırıcılık olayından sonra çekilmeye başladım. Ben ve başkaları bir süreliğine bu kişileri tehlikeli olarak duyurmaya çalıştık ancak olayın nihayetinde dolandırıcılar topluluktan büyük para çalarak kaçtılar. Bu karakterden ben de dahil olmak üzere kuşku duymaya cesaret eden herkes çok fazla eleştiri ve negatif enerji ile karşı karşıya kaldı. Bu yüzden bir anlamda topluluğun içinde avazım çıktığı kadar bağırdım.

Bu olaylar bana gerçekten açgözlülüğün gücünü öğretti ve insanlar para kazandıkları sürece pembe gözlüklerle kripto para hareketlerine bakmak konusunda istekliler. Çılgınlık dönemlerinde kendi kendine özeleştiri yapma ve bir şeylerden şüphe duyma içgüdüsü çok düşük oluyor. Şüphelerimiz maalesef doğru bir şekilde kanıtlanmasıyla beraber tanıklık ettiğim onca olaydan sonra topluluğa geri dönmek için güçlü bir teşebbüs yapma hevesim kırıldı ve bu yüzden tamamen ayrılarak anahtarları Github reposuna koydum. .

“Buna değip değmediğini” değerlendirmek gerçekten zor… Bence Dogecoin iyi bir örnek çalışmayı temsil ediyor ve kripto-para birimi alanına giren ya da yeni girecek herkes için bir öğrenme deneyimi yansıtması maksadıyla kullanılmasını umuyoruz. Basit olarak  onun varlığı ya da onun hikayesi hayal odaklı kripto endüstrisine daha rasyonel, gerçekler ile örtüşen düşünce yapısını  getirmeye yardımcı olabilir, o zaman buna değeceğini düşünüyorum.

CT: Artık projeye doğrudan katılmamanıza rağmen, Dogecoin için hala bir gelecek görüyor musunuz?

JP: Sanırım kripto para, kripto-varlıklar ve tokenlarda doygunluğa ulaşma noktasına doğru hızla ilerliyoruz, çünkü onların değeri ve getirdiği fayda sıfıra doğru yaklaşıyorlar. 2018 “forkun yılı” olma yolunda şekilleniyor ve orijinal Bitcoin kodundan her bir fork ile oluşan tokenların eridiğini hissediyorum.

Tüketici perspektiften bile olsa, durum  çok kafa karıştırıcı. Sonuçta Dogecoin,  değişkenleri biraz değiştiren bir başka Bitcoin kaynak kodu. Olaya tamamen teknolojik açıdan baktığımızda, teorik olarak herkes bu şekilde fork yapabilir ve yarın onu “iyileştirmek” için başka değişkenleri değiştirerek forklar elde edilebilir.  Dogecoini de bu gelecek vaat edip etmeme konusunda diğer dağıtık defterler ile aynı görüyorum. Ancak durum oldukça belirsiz ve kolayca değişebilir. Dogecoin diğer türevlerinden başarılı olma açısından herhangi bir farka sahip değil.

CT: Mevcut çekirdek geliştiricilerinin ne üzerinde çalıştıkları hakkında bir fikriniz var mı?

JP: Geliştiriciler, temel kod tabanını Dogecoinin de fork yapmış olduğu Bitcoin kod tabanıyla birlikte en güncel hale getirecek yeni bir sürüm üzerinde çalışıyorlar. Bu sürümde daha çok performans ve güvenlik iyileştirmeleri yer alıyor.

Yeni Projeler

Jackson şu anda Bay Area’da ürün yöneticisi olarak çalışmakta ve kısa süre önce kripto para birimleri ve ilgili konular hakkında eğitici videolar yüklediği bir YouTube kanalı başlattı.

“YouTube kanalım çoğunlukla kişisel olarak yıllar boyunca elde ettiğim ettiğim bilgileri denemek ve paylaşmak için bir tutku projesi. 2017 yılı ile beraber  kripto paraya olan ilginin yeniden canlanması sonucu her gün arkadaşlarım ve yabancılar tarafından sorulan bir çok soru ile karşı karşıya bırakıldım. Bu konuşmaları tekrar etmektense, düşüncelerimi kaydetmenin ve onları video biçiminde herkese açık olarak paylaşmanın yararlı olduğunu gördüm.

Bu süreçte, kripto para arkasındaki teknolojiyle ilgili tutkulu bir insan topluluğu oluşturduk ve tüm bu projeler hakkında objektif düşünme becerisinden ve şüphecilikten gerçekten keyif alıyorum. Kanal, eğitim arayışı içerisindeki insanları bir araya getirdi ve bundan gerçekten gurur duyuyorum.  Bu onuru abonelerime ve Patreon’daki harika destekçilerime haykırmak istiyorum! ”

Kripto Topluluğu

Jackson, kripto topluluğunu takip ediyor ve Twitter’daki önemli olaylar hakkında yorumlar yapıyor. Kripto endüstrisinin son yıllarda nasıl bir gelişme gösterdiğini anlatan Jackson, şu anki haliyle Kripto endüstrisini gidişatına ne kadar üzüldüğünü belirtmekte. “Ne yazık ki, 2013’te bu alanda var olan olumsuz özelliklerin çoğunun 2017-18 yıllarında kripto para birimi topluluklarında katlanarak devam ettiğini düşünüyorum. Teknolojiye olan ilginin büyüklüğü, gerçek dünya problemleri çözme ya da kullanıcılara gerçek fayda sağlama yolunda geliştirilmekten; daha ziyade, hızlı para kazanma peşine koşturuldu. Açıkçası bu sürdürülebilir bir durum değil, ancak açgözlülüğün getirdiği ilgiyi sınayan ve sömüren binlerce projeye ortaya çıktı. ”

Birkaç kez Jackson kripto topluluğunun, bu günlerde her zamankinden daha güçlü görünen trend olan kolay para kazanma hevesinden hiç de haz etmediğini ifade etti -.

“Ben dağıtık defterleri ve Blockchain teknolojisinin, bir kaç erken zenginlik sağlama durumu haricinde, topluma değer kazandıracak bir problemi çözme arayışında yeni bir teknik yöntemler getirebilmesinin kritik olduğunu düşünüyorum.

Bunun için toplumda, büyük bir kültürel değişime, bariz dolandırıcılıklardan uzaklaşmaya ve karmaşık, parlak nesnelerden uzak durarak, basit problemler ile gerçek ve pratik çözümlere yeniden odaklanmaya ihtiyaç duyulacaktır. Bu dünyada uzun ömürlü ve anlamlı teknolojiler birkaç şanslı çocuğu Lamborgini getiren değil  insanlığa daha iyiye götürme konusunda katkı yapma amacı olmalıdır. ”

CT: Ve işte şu garip bir soru geliyor: Sen köpeklere mi yoksa kedilere mi yakınsın?

(ABD ‘de insanların kişiliği hakkında tahminde bulunmak için burçlara alternatif olarak kullanılan bir yöntem)

JP: Kesinlikle köpekler. Kediler bir sebepten dolayı gerçekten benden hoşlanmıyor gibi görünüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment