Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Vatandaşlar Bitcoin ve Diğer Kripto Para Gelirlerinden Yüzde 13 Vergi Ödeyecek

Rusya vatandaşlarının kripto para ile ilgili gelirlerinde yüzde 13 vergi ödemeleri bekleniyor. Vergi kanununda yapılacak değişiklikler hazırlanmaya devam ediyor. Kesin oranlar yılın sonunda onaylanacak ancak avukatlar şimdiden vatandaşları kripto paralarla olan ilişkilerden elde ettikleri gelirleri bildirmedikleri takdirde cezai kovuşturma ile karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyardılar.

Vergi yükümlülükleri yabancılar da dahil tüm vatandaşlara uygulanacak

Kanun yapıcılar Rusya Federasyonu’ndaki kripto paralar ile ilgili düzenlemesi gereken mevduatı tamamlıyorlar. Son birkaç haftadır Devlet Duması’na iki adet yasa tasarısı kaydedildi. Dijital Finansal Varlıklar yasa tasarısı, blockchain teknolojilerini, madencilik işlemlerini ve ICO’ları yasallaştırmaktadır. Bir başka yasa tasarısı, Rusya’nın Medeni Kanunu’na kripto para birimleriyle ilgili şartlar getirip yatırımcıların haklarını korumakla alakalı. Tasarıların yaz başında kabul edilmesi gerekiyor ancak vergi yasalarında yapılan değişikliklerin daha sonra takip edilmesi bekleniyor.

Bu arada Rusya Federasyonu’ndaki özel kişiler, vergi makamlarını kripto para birimi işlemlerinden elde ettikleri gelir hakkında bildirme yükümlülüğünden muaf değil. Maliye Bakanlığı’nın bir mektubuna göre, yüzde 13’lük standart vergi oranı, bitcoin gibi kripto para birimlerinin ticaretinden elde edilen kazançlar için geçerli olacak. Açıklama, geçen yıl Ekim ayında yapılan (№03-04-05 / 66994) kodlu özel bir talebe yanıt olarak yayınlandı.

Kommersant’ın bir haberine göre, mektup yalnızca bir tavsiye olmasına rağmen, vergi avukatları mektubun bakanlığın tutumunu yansıttığını ve yeni kuralların benimsenmesinden önce referans olarak kullanılması gerektiğini söylüyor.

Gelir vergisi oranı ve kriptoyla ilgili diğer vergilendirme parametreleri vergi kanunundaki değişikliklerle resmi olarak teyit edilecek. Rus Parlamentosu ve Maliye Bakanlığı, yıl sonunda yürürlüğe girmesi beklenen bu değişiklikler üzerinde çalışıyor.

Yasa gerçekleşene kadar, Rus vatandaşlarının kripto gelirlerini vergi beyannamelerine bildirmeleri ve yüzde 13’lük sabit bir orana sahip olan düzenli gelir vergilerini ödemeleri gerekiyor. Rusya Federasyonu’nda 1 yıl içinde 183 günden fazla kalan yabancılar da normal vatandaşlar gibi vergilendiriliyor. Diğer tüm durumlarda oran ikiye katlanıp %30 oluyor. Kar payları %6 olarak vergilendiriliyor, yerleşik olmayanlar için bu oran %15.

Madenciler, Bireysel Girişimciler veya Tüzel Kişiler Olarak Vergilendirilebilir

Halihazırda Rusya parlamentosunun alt köşesinde incelenen taslak mevzuat, kripto madenciliğini girişimcilik faaliyet olarak tanımlıyor. Bu durum, madencilerin bireysel girişimciler olarak kayıt olmalarını yahut şirket kurmalarını gerektirecek. Her iki durumda da, karlarını bildirmeleri ve vergilerini ödemeleri istenecek. Geçerli vergi oranları ve vergi hakları, seçtikleri kayıt türüne bağlı olacak. Rusya’da kurumlar vergisi yüzde 24 olarak geçiyor.

Kripto vergilendirmelerinin birçok yönü daha fazla açıklama gerektiriyor. Hukuk uzmanları, Rus vergi yetkililerinin konuyu yeterince ele almak için gerekli uzmanlıktan yoksun olduklarını söylüyorlar. Federal Vergi Dairesi müfettişleri, kripto borsalarının nasıl çalıştığını anlamak için mücadele ediyor ve bir kripto para cüzdanı sahibinin nasıl tanımlanacağı konusunda hiçbir fikre sahip değil.

Aynı zamanda, geleneksel düzenlemeler kripto para birimleriyle ilişkilendirilen anonimlik ve bağımsızlık ilkeleriyle çatışıyor. Ve bununla birlikte bireyler ve işletmeler gelirlerini ve kripto dünyası ile ilgili faaliyetlerden elde ettikleri kazançları bildirmedikleri takdirde kovuşturmaya maruz kalacaklar. Bu nedenle vergi avukatları hem vatandaşlara hem de şirketlere vergilerini zamanında ödemelerini tavsiye ediyor.

Vergi makamlarının kripto gelirlerinden vergi alması durumu konusunda ne düşünüyorsunuz? Aşağıda bulunan yorum bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

3 Comments

  • Bulent
    Posted 01 Nisan 2018 - 18:52 18:52

    Devletler bir tek kripto paradan vergi almamıştı tam oldu. Zarar ettiğimizde zararimi kim karşılayacak

  • ziya talas
    Posted 01 Nisan 2018 - 14:59 14:59

    Rusyada karpayinda % 6 gibi bir vergi yok , buyuk ihtimal yazar bireysel girisimcilerin cirolari uzerinden verilen % 6 lik vergi ile karistirdi.

    • İsmail AKDAĞ
      Posted 01 Nisan 2018 - 22:14 22:14

      Geri bildiriminiz için teşekkür ediyorum. İleri haberlerde dikkate alacağım. 🙂

Leave a comment