Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolandırıcılık Kurbanları 5 Yıl Sabretti, Sonunda Kripto Paralarını Geri Alacaklar

Birleşik Krallık polisi, ülkede bir ilke imza atarak dolandırıcıların çaldığı 2 milyon sterlinlik kripto parayı kurbanlara iade edecek.

Birleşik Krallık polisi bu yılın başında Wybo Wiersma’nın cüzdanındaki yaklaşık 2,37 milyon sterlinlik (2,9 milyon dolar) kripto paraya el koydu.

40 yaşındaki bu Hollanda vatandaşı, IOTA için sahte bir internet sitesi açtı ve en az 50 kişiyi iotaseed.io üzerinden kripto para satın alması için kandırdı.

Wiersma, bu kripto paraları Ocak 2018’de kendi cüzdanında çekti ve bunları daha sonra diğer cüzdanlara transfer etmeye başladı.

Wiersma bunu yapmak için önceden belirlenmiş kurtarma ifadeleri (seed phrase) oluşturdu. İnsanlar bunları kullanmaya başladığında Wiersma onların cüzdanlarına erişim yetkisi kazanıyordu. Daha sonra cüzdanlara girip, orada tutulan kripto paraları istediği şekilde kullandı.

2019’da tutuklanan Wiersma, bu yılın başında dört buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Birleşik Krallık polisi, bu vakayla birlikte ilk kez bir kripto para borsasına gönderilmiş çalıntı fonlara el koymak için Suç Gelirleri Kanunu’nu kullanmış oldu.

Polis açıklamasında, “Ülkede türünün ilk örneği olan Hyphen Operasyonu sayesinde dünya genelindeki dolandırıcılık kurbanları, neredeyse 2 milyon sterlinlik kripto paralarını geri alacaklar.” dendi.

SEROCU Siber Suç ve Kripto Para Birimi’ni yöneten Rob Bryant, kurbanların bunun için “beş yıl boyunca sabrettiklerini” ve bunun “Kraken’ın iş birliği olmasa mümkün olmayacağını” söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!