Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Altın Konseyi: Bitcoin Altının Yerini Dolduramaz

Dünya Altın Konseyi (WGC), kripto paraların en azından şu an için “altının yerini dolduramayacaklarını” açıkladı.

Altın sektörünün en büyük kuruluşlarından biri olan Dünya Altın Konseyi, bir süre boyunca kripto paralarla ilgili araştırmalar yaptı ve bunun sonrasında bir değerlendirme raporu yayınladı.

WGC tarafından yayınlanan bu rapora göre kripto paralar ile altın arasında aslında çok ciddi farklar bulunuyor. Altın kripto paralara kıyasla daha fazla likiditeye sahip, daha kapsamlı bir şekilde düzenlenmiş durumda ve fiyat bazında daha az dalgalanma yaşıyor.

WGC’ye göre Bretton Woods sisteminin çökmesinin ardından altın yılda yüzde 10 oranında değer artışı yaşadı. Ayrıca altın fiyatındaki dalgalanmalar da 1970’li yıllardan beri azalmaya devam ediyor.

Dünya Altın Konseyi, Bitcoin‘in bu konuda altınla rekabet edemeyeceğini ve fiyat bazında altına kıyasla çok daha fazla değişken olduğunu belirtiyor. Dünya Altın Konseyi Bitcoin’in altın gibi bir birikim aracı olarak kullanılmasının zor olduğunu düşünüyor. Öyle ki WGC, Bitcoin’in sadece işlem yapmak için kullanılmasının dahi çeşitli sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Dünya Altın Konseyi’ne göre Bitcoin’in ticaret hacmi de altınla veya diğer para birimleriyle kıyaslandığında bir hayli düşük kalıyor. WGC’ye göre Bitcoin’in günlük ticaret hacmi ortalama 2 milyar dolarken bu sayı altında 250 milyar doları bulabiliyor.

İngiltere’nin önde gelen iktisat tarihçilerinden olan Niall Ferguson bundan bir süre önce WGC’nin değerlendirmelerine zıt bir açıklama yapmış, Bitcoin’in altına alternatif olabileceğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment