Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Bankası ve Commonwealth Bank Kolları Sıvadı: Blockchain Bazlı Tahvil Üretilecek

Dünya Bankası, tamamen Blockchain üzerinde oluşturulacak ve yönetilecek olan tahvili üstlenme görevini Avustralya‘daki Commonwealth Bank’e (CBA) verdi.

CBA tarafından oluşturulacak ve Blockchain teknolojisine dayanacak olan bu tahvil türü “dünya çapında Blockchain teknolojisi kullanılarak üretilen, aktarılan ve yönetilen ilk tahvil olacak.”

Tahvil, üretildikten sonra Washington’daki Dünya Bankası ve Sidney’deki CBA tarafından Ethereum blockchaini üzerinden yönetilecek. CBA tarafından yapılan açıklamalara göre dünya çapındaki en büyük ve en aktif gelişim topluluğuna sahip olan Ethereum ağı, Blockchain bazlı bir tahvil üretmek için gereken “işlevselliğe sahip.”

Dünya Bankası üretilecek bu tahvili Washington’da da aktif hale getirmek için Microsoft’un bulut bilişim platformu olan Azure’yi kullanacak. Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre Microsoft, Ethereum ağının “kapasitesinin, güvenliğini ve ölçeğinin” bu proje için gayet yeterli olduğunu belirtti.

CBA’nın uluslararası piyasalar departmanının genel müdürü olan James Wall, bu ortaklık ve merkezsiz teknoloji sayesinde maddi açıdan kötü durumda olan ülkelerin finanse edilebileceğini söyleyerek kurulan ortaklığın son derece olumlu olduğu vurguladı ve şöyle ekledi:

“Blockchain teknolojisinin birbirinden farklı katılımcıların işini kolaylaştıran bir platform olarak kullanılmasıyla birlikte bir yeni bir çığır açacağımıza inanıyoruz.”

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma süreçlerinin istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi için her yıl yaklaşık 50-60 milyar dolar değerinde tahvil üretiyor. Dünya genelinden çeşitli ülkelerdeki sermaye projelerine maddi destekte bulunması için kurulan Dünya Bankası, Blockchain teknolojisinin finans alanındaki pek çok süreci geliştirebileceğine inanıyor.

Dünya Bankası Grubu’nun CIO’su olan Denis Robitaille konuyla ilgili şöyle bir açıklamada bulundu:

“Ülkelerin teknolojinin ön planda olduğu bir gelişim sürecine geçiş yapmalarını sağlamak, fakirliği azaltma ve uzun süren bir kalkınma dönemi sağlama hayallerimizde önemli bir rol oynuyor. Bu yeni tahvil de müşteri ülkelerimize çığır açıcı teknolojilerin fırsatları ve riskleri hakkında tavsiye vermemiz açısından önem arz ediyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment