Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Liderleri Davos’ta Kripto Paralar Hakkında Konuştu

İsviçre’nin Alpleri’nin eteğindeki Davos kasabasında her yıl düzenlenen ve dünyadaki ekonomik görüşmelerin tartışıldığı Davos forumu devam ederken, gündemdeki önemli konulardan biri de elbette kripto paralar. 2017 yılının ekonomik anlamındaki en büyük yıldızı ve en çok çıkış yakalayan değeri olan kripto paraların, bu yıl ki prestijli toplantıda ciddi bir şekilde tartışılacağı ön görülüyordu. Biz de sizlere dün, bunun haberini vermiştik.

Özellikle kripto paralara devlet düzeyinde bakışın nasıl olacağı konusundaki fikirler bir hayli merak edilirken, birçok üst düzey politikacı konuyla ilgili görüşlerini forumda paylaştı.

Liderler, genel anlamda dikkatli bir dil kullanmayı seçerken, konu hakkında fikirlerini belirtti. İngiltere başbakanlığından Amerika Birleşik Devletleri hazine sekreterliğine birçok ünlü ve etkili ismin yer aldığı toplantıda, aynı zamanda Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, kripto para konusunun Davos’ta ciddi yer kapladığını ve bunun da, sektörün yakaladığı ivme ve potansiyel etkileri nedeniyle hayli normal olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Departmanı Şefi Steve Mnuchin, kripto paralar ile alakalı yapılan oturumların birinde söz alarak kripto paraların yasa dışı kullanımının, Amerika için büyük bir endişe sebebi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Benim kripto paralar ve özel olarak Bitcoin hakkındaki en büyük ve en birincil endişem bunların yasa dışı kullanımı. Ülke olarak bu noktada yapmaya çalışacağımız tek şey bunların böyle sebepler için kullanılmamasını sağlamaya çalışmak olacak.”

Aynı zamanda oturumda söz alan bir başka isim IMF başkanı Christine Lagarde de aynı konuya dikkat çekerken, Bitcoin’deki anonimliğin yasa dışı ve saklanabilecek gizli paralarda kullanılmasının önünü açtığını belirtti.

Lagarde, konuşmasına şunları ekleyerek devam etti:

”Bitcoin ve diğer kripto paraların anonim bir şekilde ticaretinin yapılabilmesi ve bu konuda şeffaflığı yakalama şansımızın zor olması, maalesef bu paraların kara para aklama, vergi kaçırma, terör finansmanı ve daha birçok yasadışı olayda kullanılmasının önünü açıyor. En büyük endişemiz şu an için bu. Gelecekte birçok hükümetin bu konuda düzenlemeler yapması gerekiyor. Bu sayede yol alma şansımız var.”

Lagarde’ın konuşmalarını destekleyen tarzda konuşan İngiltere başbakanı Theresa May ise, Bloomberg’e yaptığı açıklamada kripto paraların kriminal olaylarda kullanım şekline bakarak ve onu iyi anlayarak düzenlemeler getirmeye çalışacaklarını belirtti.

Aynı zamanda konuyla ilgili konuşan bir başka isim de Fransa başkanı Emanuel Macron’du. Macron, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ulusal bir kripto para düzenlemesi gerektiğine vurgu yaparak, birlik çağrısında bulundu ve ”Global yatırımlar için global geçerliliği olan düzenlemeler yapmalıyız.” dedi.

Kripto Paraların Ekonomiye Etkisi

Davos’ta konuşulan bir başka konu da, kripto paraların ekonomiye kısa orta ve uzun vadede yapacağı etkiydi. Birçok finans otoritesi konuyla ilgili açıklamalar yaparken, konuyla ilgili söz alan isimlerden biri de Çin güvenlik birimi başkan yardımcısı Fang Xing Hai idi. Xing Hai, konuyla ilgili konuşmasında Bitcoin’in ve diğer kripto para modellerinin ekonomiye yapacağı etkinin henüz net olmadığını belirti.

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim de Kanada Merkez Bankası başkanı Stephen Poloz’du. Poloz, kripto para piyasasında ciddi bir düşüş yaşanırsa, global ekonomiye bunun etkisinin minimal düzeyde kalacağını söylerek, konuşmasına şunları ekledi:

”Kripto para piyasası başlı başına bir ekonomi değil, aslında genel ekonominin sadece bir parçası. O yüzden burdaki çöküş, eğer olursa, tüm ekonomiyi etkiler demek çok da doğru bir yaklaşım değil. Zaten çok spekülatif bir piyasa olduğunu herkes biliyor. Ortada birçok balon dolaştığını söylemek, sanırım yanlış olmayacaktır. O yüzden insanları bu paralara yatırım yaparken, dikkatli olmaya çağırmak zorundayız.”

Konuyla ilgili söz alan diğer isim İngiliz Philip Hammond da, kripto paraların düzenlenmesi konusunda geç kalınmaması gerektiğini belirtti. Hammond, Bitcoin rezervleri ve fiyatlarının global piyasayı etkileyecek hacme ulaşmadan, bu paraların düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Bitcoin Spekülatif Ancak Blockchain Teknolojisi Çok Kıymetli

Kripto paralar konusunda ortak bir endişe hakim olsa da, Davos’ta Blockchain teknolojisine büyük bir hayranlık olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Kanada Merkez Bankası başkanı Stephen Poloz, kripto para piyasalarının spekülatif olduğunu belirttiği konuşmasının bir yerinde Blockchain teknolojisine övgüler yağdırarak, ”Bu teknoloji gerçek bir deha örneği.” tanımlamasını yaptı. Poloz, şöyle devam etti:

Felsefik olarak yaklaşırsak Blockhain teknolojisi gerçekten büyüleyici. Büyük bir başarı örneği. Ben şahsen bu teknolojinin ve sistemin önünün hayli açık olduğunu düşünüyorum. Bir kere size kesin bir ”kesinlik” sunuyor ve birtakım sistemleri aradan çıkarıyor. Kendine has özellikleri barındıran bir sistem ve ilerdeki etkilerini görmek için sabırsızlanıyorum.”

IMF başkanı Christina Lagerde da, Blockhain sistemine çok daha fazla inovatif girişimin önümüzdeki dönemde geleceğini belirterek, yatırımcıların bu projeleri takip etmeleri gerektiğini belirtti. Liderler olarak da bu projelerin takibinin yapılması gerektiğini belirten Lagarde, aynı zamanda başarılı olanların da desteklenmesi noktasında devletlerin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment