Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Büyük Dokuzuncu Bankasından Ethereum ve Tezos Denemesi

BNB Paribas; Ethereum (ETH) ve Tezos (XTZ) platformlarının finansal süreçlerdeki verimliliğini ölçebilmek adına birkaç farklı kuruluşla bir araya gelip yeni bir test çalışması yapmaya başladı. Dünyanın en büyük dokuzuncu bankası olan BNB Paribas süreç içerisinde CA CIB, Caisse de Dépots, Tokeny ve The Blockchain XDEV ile iş birliği yapacak.

BNB Paribas bankaların kendi aralarında kullanacakları, bankalararası bir dijital para çıkarmanın ve bunu blockchain teknolojisi ile desteklemenin mümkün olup olmadığını görmek istiyor. Dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) böyle bir para için ne kadar kullanışlı olacağını merak eden banka, bunun için Ethereum (ETH) ve Tezos (XTZ) ağlarının test edileceği yeni bir süreç başlattı.

İşte Ethereum ve Tezos tabanlı projenin detayları

BNB Paribas, CA CIB, Caisse de Dépots, Tokeny ve The Blockchain XDEV ortaklığıyla yapılacak olan pilot çalışması için başlangıç aşamasında Ethereum ve Tezos ağları tercih edildi. The Blockchain Group tarafından yayınlanan basın duyurusunda neden bu ağların tercih edildiği açıklanmadı.

Basın duyurusunda yer alan bilgilere göre bu kuruluşlar blockchain ağı içerisindeki token veya menkul kıymet işlemlerinin atomlaştırılması halinde ortaya ne çıkacağını test edecek. Bu çalışma için bir araya gelen beş ortak, atom işlem (atomic delivery) olarak adlandırılan bir özelliği test etmeyi planlıyor. Bu özelliğin işlem hızını artırıp maliyetini düşürebileceği düşünülüyor. Avustralya Merkez Bankası bu ayın başında birkaç farklı kuruluşla bir araya gelip atom işlem özelliğinin dijital merkez bankası parasına (CBDC) uyarlanıp uyarlanamayacağını test etmeye başladı.

Ortaklar pilot çalışması kapsamında birkaç farklı deney yapacak ve bu projenin farklı teknolojilerle bir arada kullanılıp kullanılamayacağını inceleyecek. Hem kamuya açık hem özel blockchain platformlarında çalışma yapacak olan bu beş isim, bu platformları kullanarak birkaç farklı taraf arasında birkaç farklı para birimi ile işlem yapmayı deneyecek.

Çalışmalar önümüzdeki yıl tamamlanacak

SP Global verilerine göre dünyanın en büyük sekizinci bankasının da yer aldığı bu çalışmalar yalnızca Ethereum ve Tezos ağlarının verimliliğini ölçmekle kalmayacak. Duyuruda yer alan bilgilere göre ortaklar bu çalışmalar sırasında söz konusu işlemlerin yasal boyutuna dair de bilgi toplayacak. Bu süreçte elde edilen bilgiler, Avrupa Birliği’ne dijital varlık regülasyonu konusunda yardımcı olabilmek için kullanılacak.

Ortaklar bu yüzden bu çalışmanın ölçeğini olabildiğince büyütmek ve Avrupa’daki daha farklı finans kurumları ile birlikte çalışmak istediklerini açıkladı. Uluslararası kuruluşları da ortaklığa davet eden bu beş isim, yapılacak pilot çalışmasının 2021 tarihinde tamamlanacağını duyurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!